Гевюрцтраминер е бял винен сорт грозде с розови ципи. От него се правят силно ароматни вина, чийто златист цвят е оттенък на мед. По-голямата част от гевюрцтраминер (понякога съкратен до „gewürz“ или „vertz“) идва от Елзас, топъл и сух регион на границата на Франция с Германия.
Гевюрцтраминер е мутация на сорта саваня, който е родител на совиньон блан и едно от най-старите сортове грозде в света на виното. Ампелографи (изследователи на гроздовите лози) смятат, че самият savagnin е потомство на грозде от семейството на пино, което включва пино ноар и пино гри/пино гриджио. Пино е известен с това, че е склонен към мутация, поради което саваня (наричан още траминер) мутира с течение на времето, за да се превърне в силно ароматното грозде с розова ципа, което наричаме гевюрцтраминер. Гевюрцтраминер означава „пикантен/парфюмиран траминер“( от немски), което добре обобщава отличителния характер на този сорт. Розовата му кожа по време на прибиране на реколтата се превръща в златно, наситено оцветено вино, често с красив меден оттенък. Сорта се характеризира със своя прекрасен ароматен, богат и изобилен вкус. Мощен, комплексен букет с експлозия от екзотични плодове (личи, маракуя, ананас, манго…), от цветя (особено рози), цитрусови плодове и подправки. Страхотен избор, ако не харесвате явната киселинност в белите ви вина, тъй като гроздето естествено прави богати, заоблени вина.
Елзас е духовният дом на gewurz и произвежда някои от най-добрите образци в света, от сухи, но парфюмирани вина с плътно тяло до такива, които се гордеят със сладост, подправки и богати аромати. Това е едно от четирите „благородни сорта грозде“ в региона, които са разрешени в лозята grand cru на Елзас.
Вината Gewürztraminer се произвеждат в различни стилове, от сухи до сладки. „Сухият“ гевюрцтраминер обаче обикновено се прави с грам или два остатъчна захар.
Елзаските десертни вина, произведени от гевюрцтраминер, могат да бъдат направени от късна реколта (vendange tardive) грозде или от грозде, засегнато от botrytis cinerea, благородно гниене. Ботритизираните вина са етикетирани като „sélection de grains nobles“. Те са по-скъпи, тъй като винопроизводителите трябва да берат индивидуални ботритизирани гроздови чепки на ръка. Беритбата за десертни вина в Елзас отнема много време, тъй като производителите берат гроздето при последователни преминавания през лозето, докато гроздето узрява всеки ден. Тъй като има толкова много характер, гевюрцтраминерът най-често се прави като сортово вино, вместо да се смесва с друго грозде. В Елзас гевюрцтраминерът понякога се прави в полеви бленд, което означава, че други сортове грозде, като ризлинг и пино гри, се отглеждат, берат и правят заедно вино.
ъчетаването на храна с гевюрцтраминер предлага безкрайни възможности. Естествено ниската киселинност и сладостта на гроздето го правят перфектно съчетание с пикантни тайландски или индийски ястия, които трудно се съчетават с по-кисели или танинови вина. Сухият или почти сух гевюрцтраминер допълва сложни азиатски сосове, които съчетават сладки, пикантни и солени вкусове, а високото съдържание на алкохол във виното му дава тялото да устои на смели ястия.
Гевюрцтраминер е идеално вино за късна закуска, където плодовата му сладост върви с плодова салата, вафли или киш.
Десертните вина, направени от гевюрцтраминер, вървят добре с всякакъв вид меко сирене, особено с пикантни, солени сирена като рокфор. В Елзас гевюрцтраминерът се консумира най-често с местното сирене munster. Сладостта на гевюрцтраминер също прорязва мастното богатство на гъшия дроб.