Случвало ли ви се е, да останете разочаровани от поднесена чаша от вашето любимо вино? Много вероятно е да е било с неподходяща температура и така вкусът му да е бил провален. Правилната температура за съхранение и поднасяне е изключително важна, за да бъдат изведени различни характеристики от едно вино.
Ако бутилката вино е била на стайна температура, може да отнеме час или два в хладилника, за да се охлади до подходящата. „Шоковото“(бързо) охлаждане не е препоръчително. От друга страна, за едно червено вино, извадено от избата или хладилника, ще са нужни около тридесет минути, за да се постигне правилната за сервиране.
„Правилна“ температура е въпрос на индивидуален вкус, но ние Ви предлагаме някои общоприети норми:
– Червено вино – за него е важно да се доведе, до такава температура, че ароматните му компоненти да започнат да се изпаряват. Колкото по-таниново и мощно е едно вино, толкова по-висока температура му тряба за да започне този процес. Максималната температура за поднасяне на червени, танинови вина е 16-18° – каберне совиньон, мерло, каберне фран, сира, малбек, карменер, темпранийо, зинфандел и др. Деликатни сортове като пино ноар, гаме, небиоло, гренаш и др. се сервират 13-14°.
– Бяло вино, розе и пенливо вино- оптималната температура за по-леките бели вина е 8-10° , за да се запази баланса между свежест и плодовост. За по-плътни бели вина и за такива отлежавали в дъб е нужна по-висока температура за да се изтъкне тяхната комлексност от вкусове и аромати, 10-14 °. Това важи и за розетата . Мехурчетата при шампанското и пенливите вина се усещат по-фини при по-ниска температура (8-10°), но не трябва да е прекалено ниска, за да се запазят баланса и ароматите.
Съвети за бързо темпериране:
– Ако виното прекалено топло, сложето го в съд със студена вода и лед, за червеното ще са нужни около 10 мин., за да се охлади, а за бялото и пенливото около 30 мин.
– Ако виното е прекалено студено, поставете бутилката в съд с хладка вода, но не вряла.