Château d’Agassac

Когато видите за пръв път Шато д‘Агасак, с искрящия бял камък и двете му приказни кули, извисяващи се като доброжелателни пазители над Медок, лесно е да забравите, че замъкът съществува повече от 800 години. Роден през 13 век като средновековна крепост. Днес един от най-древните замъци в Бордо, продължава да гледа от върха на могилата към околните притоци на реката, които вече не съществуват.

Първият господар на Агасак е Барон Гайар дьо Гасак, господар на тези земи и васал на английския крал. През 14 век замъкът е във владение на семейство Албрет, приближени на Краля на Франция. Тяхното присъствие тук все още може да се почувства, отпечатано на самата фасада, под формата на семейния им герб: щит, украсен със цветя на лилия и саламандър.

През 17-ти и 18-ти век семейство Pommiers (Помие) – династията, основана от Барон д’Агасак, президент на парламента на Гиен, засажда лозите. И до днес едно от лозята носи благородното си име.

 

През 19-ти век и особено след пристигането на семейство Ришие през 1857 г. (уви, само две години след историческата класификация от 1855 г.) лозята се разглеждат като еталон за винарските иновации на фамилията и превъзходното качество на вината. Благодарение на упорития труд и експертния опит на г-н Ришие, един от първите френски агрономи и един от големите винопроизводители от Бордо, Château d’Agassac се превръща в едно от най-добрите имения в О-Медок.

През 20-ти век замъкът и прилежащите му лозя са собственост последователно на две големи династии на винопроизводството:

  • Семейство дьо Флори, чийто произход може да се проследи до Тирол, които са част от рода на принца на Оранж. Последвалите емиграции отвеждат семейството първо на Ил Бурбон (сега известен като остров Реюнион), а след това в континентална Франция.
  • Семейство Capbern Gasqueton, изтъкнати винопроизводители от Médoc, които също притежаваха две класифицирани имения: Château Calon Ségur в Saint-Estèphe и Château du Tertre в Margaux. За съжаление, прекъсването на комуникацията между братята е причината именията да бъдат почти изоставени, преди най-накрая да бъдат продадени. 

На 26 юли 1996 г. във владение встъпват новите собственици на Шато Д‘Агасак – най-влиятелната френска финансова компания Groupama. Те поверяват на управителите на Шатото и лозята ясната мисия – да върнат имота в предишната слава, с цялото уважение поради към историята, наследството и природата, както и уникалната идентичност на този тероар.

Днес можем спокойно да кажем, че Шато д‘Агасак остава едно от най-бляскавите имения в Медок. Прекрасното езеро около замъка с постоянното присъствие на пернати приятели, включително редица защитени видове. В живописната картина сред дърветата, южните кипариси, черните тополи и плачещите върби, Агасак е естествено живо имение, заобиколено от огромни поля и лозя … пейзаж, достоен за Жан-Жак Русо, благоприятен за романтична ревност от онези  души, които не знаят колко много неконформизъм и бунтовнически дух се крият зад голямата фасада и елегантен етикет.

Трайното наследство на стария Барон Гайар д’Агасак! И тук в Агасак лозите на господаря са добре обгрижвани. Записите от 1865 г. показват, че имението вече произвежда 180 до 200 барела първокласно вино всяка година.

Вината на Château d’Agassac

Днес Шато д’Агасак притежава 43 хектара собствени лозя, разположени около замъка, в южната част на  апелация О-Медок (Haut Medoc), на левия бряг на Жиронд. Насажденията са с около 50% мерло, 47% каберне совиньон и 3% каберне фран. Тероара е съставен от чакъл, глина и малки речни камъни.

За да се произведат прекрасните вина на Шато д’Агасак, винификация се извършва основно в иноксови вани. Задължителна е и малолактичната ферментация. Обичайно виното отлежава и старее в комбинация от френски дъбови бъчви и иноксови вани. Около 75% от виното отлежава в 50% нови бъчви от френски дъб, а останалите 25% от виното – в резервоари.

Вината на Шато д‘Агасак са с класификация Crus Bourgeois.

На вината на Chateau d’Agassac можете да се наслаждавате, докато са млади, но за препоръчване е да се консумират след 4-5 години. В най-добра кондиция (в зависимост от реколтата) вината ще бъдат между 8-12 годишна възраст след реколтата. Младите реколти трябва да бъдат декантирани за минимум 1 час или повече. Това позволява на виното да омекне и отвори парфюма си. По-старите реколти може да се нуждаят от много малко декантиране, достатъчно само за премахване на утайката.

Вината на Шато д’Агасак се сервират най-добре на температура около 14 градуса по Целзий. Прохладната, почти избена температура придава на виното повече свежест и развива ароматите. Червените вина на Chateau d’Agassac се сервират най-добре, в комбинация с всички видове класически месни ястия, телешко, свинско, говеждо, агнешко, патешко, дивеч, печено пиле меса и ястия на скара. Вината се съчетават перфектно и с азиатски ястия, червени риби, гъби и тестени изделия, както и сирена.

Имението е сертифицирано за „високо качество на околната среда“ (HQE) 3 степен, Terra Vitis и ISO 14001.

32.40 лв.

Година на гроздобер: 2017 Бутилка: 750ml Сортово съдържание: 60% Мерло, 33% Каберне - Совиньон, 7% Каберне Фран Отличия: 91/100 pts. Wine Enthusiast, USA January 2017 Производител: Château d’Agassac

60.00 лв.

Година на гроздобер: 2013 Бутилка: 750ml Сортово съдържание: 72% Каберне-Совиньон, 28% Мерло Отличия: 86/100 pts. Decanter Производител: Château d’Agassac

65.00 лв.

Година на гроздобер: 2011 Бутилка: 750ml Сортово съдържание: 60% Каберне Совиньон, 40% Мерло Отличия: 91/100 pts. Wine Enthusiast; 88pts. Robert Parker Производител: Château d’Agassac