Каринян/Carignan – Wineemotion Happy Hour 12-26.02.2023

Каринян/Carignan - Wineemotion Happy Hour 12-26.02.2023

Ако трябва да оприличим  думата „страст“ за сорт грозде, то това би бил Каринян. Изключителен сорт, съчетаващ красив  тъмночервен цвят, съблазнителни аромати на червени плодове, чувствени нотки на подправки и елегантно тяло. Вино, в което се влюбваш от пръв поглед!

И точно него избрахме за акцент в седмицата на любовта към виното. В традиционния ни Wineemotion happy hour (от 12.02 до 26.02) ще можете да опитате избрани вина от сорта Carignan. И тъй като сме сигурни, че ще пожелаете да закупите и бутилка на специална цена…..подбрахме за Вас:

  • Carignan Cayrol/ Domaine Lafage
  • Carinu Minervois/ Cháteau Cabezac
  • Born to be Wine/ Cháteau Ollieux Romanis

Заповядайте в Ла Кав дю Мулен, ул.Солунска 33 или www.moulin.bg

35.80 лв.

Вид: Червено Година на гроздобер: 2018 Бутилка: 750ml Сортово съдържание: 100% Каринян Производител: Château Cabezac

27.90 лв.

Вид: Червено Година на гроздобер: 2021 Бутилка: 750ml Сортово съдържание: 100% Каринян Производител: ARTISANS PARTISANS

28.90 лв.

Година на гроздобер: 2020 Бутилка: 750ml Сортово съдържание: 100% Каринян Отличия: 91 pts. Robert Parker Производител: Domaine Lafage

Каринян е сорт грозде, отглеждан основно в топлите  средиземноморски райони на Франция(по-специално Русийон и Лангедок) и испанските Каталуния и Арагон.

Поради високата си продуктивност, в миналото е бил един от най-отглежданите сортове във Франция, докато постепенно е изместен от други.

Днес, Каринян живее втори живот и е все по-търсен от ценители. Преди използван основно в купажи, сега най-добрите вина Carignan са едносортови и  обикновено идват от стари лозя (vieilles vignes). Такива  вина се характеризират с кремообразност , с фина танинова структура и плътност. Те са живи, вкусни, свежи, нежни, щедри, минерални и землисти. 

Фини нотки на теменужки, диви билки, канела, подправка от звезден анасон и сос от червени боровинки са типични. Някои са с изключителни плодови аромати – ягоди, малини и червени боровинки.

Средното тяло на Carignan му позволява да бъде доста гъвкав, когато става въпрос за храна, съчетавайки се еднакво добре както с тежки, така и с по-леки ястия. Някои от най-добрите комбинации с Каринян са:

  • Зеленчуци – гъби шийтаке, сушени червени боровинки, див ориз, печен праз, лук на скара, шалот, чесън, печен червен пипер, патладжан, домат, тиква
  • Билки/подправки – заатар, къри,  Ras El Hanout, соев сос, люспи от червен пипер,  риган, мащерка, розмарин, копър, кориандър, кимион, бахар, карамфил, канела.
  • Сирене –  фермерско сирене, младо манчего, баско сирене, пармезан, гауда , салер
  • Месо – патешко със сладък сос, пуешко, сушено месо (сопресата, бекон, копа, брезаола), агнешко , телешки гърди, печена свинска плешка, пиле,  пъдпъдък.

Елате и открийте своя Каринян – La Cave du Moulin, ул.Солунска 33 или www.moulin.bg