Ако трябва да оприличим думата „страст“ за сорт грозде, то това би бил Каринян. Изключителен сорт, съчетаващ красив тъмночервен цвят, съблазнителни аромати на червени плодове, чувствени нотки на подправки и елегантно тяло. Вино, в което се влюбваш от пръв поглед!
И точно него избрахме за акцент в седмицата на любовта към виното. В традиционния ни Wineemotion happy hour (от 12.02 до 26.02) ще можете да опитате избрани вина от сорта Carignan. И тъй като сме сигурни, че ще пожелаете да закупите и бутилка на специална цена…..подбрахме за Вас:
- Carignan Cayrol/ Domaine Lafage
- Carinu Minervois/ Cháteau Cabezac
- Born to be Wine/ Cháteau Ollieux Romanis
Заповядайте в Ла Кав дю Мулен, ул.Солунска 33 или www.moulin.bg
Червено вино
Вид: Червено Година на гроздобер: 2018 Бутилка: 750ml Сортово съдържание: 100% Каринян Производител: Château Cabezac
Червено вино
Вид: Червено Година на гроздобер: 2021 Бутилка: 750ml Сортово съдържание: 100% Каринян Производител: ARTISANS PARTISANS
Година на гроздобер: 2020 Бутилка: 750ml Сортово съдържание: 100% Каринян Отличия: 91 pts. Robert Parker Производител: Domaine Lafage
Каринян е сорт грозде, отглеждан основно в топлите средиземноморски райони на Франция(по-специално Русийон и Лангедок) и испанските Каталуния и Арагон.
Поради високата си продуктивност, в миналото е бил един от най-отглежданите сортове във Франция, докато постепенно е изместен от други.
Днес, Каринян живее втори живот и е все по-търсен от ценители. Преди използван основно в купажи, сега най-добрите вина Carignan са едносортови и обикновено идват от стари лозя (vieilles vignes). Такива вина се характеризират с кремообразност , с фина танинова структура и плътност. Те са живи, вкусни, свежи, нежни, щедри, минерални и землисти.
Фини нотки на теменужки, диви билки, канела, подправка от звезден анасон и сос от червени боровинки са типични. Някои са с изключителни плодови аромати – ягоди, малини и червени боровинки.
Средното тяло на Carignan му позволява да бъде доста гъвкав, когато става въпрос за храна, съчетавайки се еднакво добре както с тежки, така и с по-леки ястия. Някои от най-добрите комбинации с Каринян са:
- Зеленчуци – гъби шийтаке, сушени червени боровинки, див ориз, печен праз, лук на скара, шалот, чесън, печен червен пипер, патладжан, домат, тиква
- Билки/подправки – заатар, къри, Ras El Hanout, соев сос, люспи от червен пипер, риган, мащерка, розмарин, копър, кориандър, кимион, бахар, карамфил, канела.
- Сирене – фермерско сирене, младо манчего, баско сирене, пармезан, гауда , салер
- Месо – патешко със сладък сос, пуешко, сушено месо (сопресата, бекон, копа, брезаола), агнешко , телешки гърди, печена свинска плешка, пиле, пъдпъдък.
Елате и открийте своя Каринян – La Cave du Moulin, ул.Солунска 33 или www.moulin.bg