Champagne Collet е независима винарска къща, създадена през 1921 г. Намира се в сърцето на Ай (Aÿ) – село, категоризирано като Гран Крю (Grand Cru) и център на производството на Шампан. Именно този регион е бил „люлката“ на производството в Шампан още от 16-ти век.
Благодарение на разнообразието и изключителното качество на своите тероари, Шампан Collet произвеждат елегантни, автентични и богати вина. Всяка реколта е разработена така, че да се съчетава перфектно с всеки случай – от аперитив до най-добрите и изискани ястия.
Шампан Коле се ражда на 16 септември 1921г. – в следвоенния празничен период на възстановен мир, в сърцето на „Бурните двадесети години“ и движението артдеко.

За първи път в историята на Шампан, лозарите споделят своите знания и опит, за да създадат шампанско с много високо качество и един и същи бранд – Champagne Collet. Идеята на създателите e обединение на най-добрите лозари (всички те са съсобственици в компанията) е да ограничат продажбата на грозде и вино на големите Maison de Champagne. Именно Коле реализират изцяло този проект, като произвеждат шампанско изцяло от собствени лозя.
Раул Коле, управител на избата в продължение на 30 години, е инициатор на първите действия за популяризиране на продукцията. Като представител на винопроизводителите и тяхната отдаденост към признаване на тероара и уменията им, той дава името си на марката.
В наши дни по-голямата част от гроздето, което Collet използва, произхожда от територии в радиус от 30 км от Ай, където са разположени всички Гран и Премиер Крю.
Лозята на Champagne Collet

„Вече 100 години Champange Collet получава висококачествена и строго контролирана суровина, благодарение на своите лозари.“
Еманюел Литиер, Управител
Това включва:
- 150 ха суровина от лозя, отглеждани от лозари, които са собственици на марката Champagne Collet – уникален подход за целия регион на Шампан.
- Голямо разнообразие от Крю парцели – 169 от общо 319 в наименованието Шампан;
- 80% от шампанското на Collet произхожда от Премиер и Гран Крю лозя, разположени в радиус от 30 км от Еперне;
- Трите основни сорта за шампанско (Пино Ноар, Шардоне и Мюние).
Champagne Collet има насаждения във всички 17 Гран Крю (от общо 17 класифицирани) и 31 Премиер Крю (от 44 класифицирани).
„Грижата и вниманието, прилагани при работата по лозята от нашите лозари, през цялата година, са ключът към качеството на нашите вина.“
Фабрис Бабе, Мениджър на лозята
Важни фактори при отглеждането на гроздето са:
- Мониторинг на растежа на гроздето по време на годишния цикъл;
- Проследяемост и координация на всеки етап от работата по лозята;
- Определяне на датите на прибиране на реколтата по Крю и по парцели.
Champagne Collet се стреми към внедряване на екологични практики за отглеждане на гроздето. Сред тях са намаляване на използваната енергия, подобряване на биоразнообразието в лозята и управление на отпадъците и въглеродния отпечатък.
Винопроизводството на Champagne Collet
„От съществено значение е да се разберат напълно и да се уважават тероарът и лозарите, които го обработват, за да осигурят постоянство в стила на Collet година след година.“
Себастиен Уаласиак, Управител на избите на Champagne Collet
Модерно оборудване за винопроизводство:
- Резервоари с контрол на температурата;
- 100 дъбови бъчви за шампанско;
- Малки резервоари с вместимост 20, 50 или 100 hl, за индивидуално винифициране на всяко Крю и на парцели от други тероари с висок потенциал;
- Резервни вина: около 10 години в резервоари, проверявани ежеседмично;
- Селекция от самотока, за осигуряване на по-богати и по-чисти вина.
В допълнение на:
- Задълбочено разбиране на тероарите;
- Близки работни взаимоотношения с партньорите лозари;
- Отдаден екип винопроизводители.
Екипът на Champagne Collet работи прецизно за постигане на възможно най-високо качество.
- Отделяне на всяко Крю, за да се запази същността на всеки тероар;
- Мониторинг на зрелостта на плодовете преди изцяло ръчното събиране на реколтата;
- Избор само на първа преса гроздов сок;
- Мониторинг, дегустация и анализ на зрелостта и нивата на алкохол в ширата.
- Първа алкохолна ферментация на соковете;
- Малолактична ферментация в резервоари от неръждаема стомана;
- Батонаж (разбъркване на утайките) в дъбови бъчви.
Купаж
„Благодарение на висококачествената суровина, стилът на Collet е станал известен със своя баланс, елегантност, финес и сила.“
Себастиен Уаласиак, Управител на избите на Champagne Collet
- Смесване на вината: вина от текущата реколта, както и резервни вина (за шампанско без уточнена реколта). Асортимент от около 60 тестови бленда всяка година;
- Без предварително смесване;
- От декември до май.
„Резервните вина са за шампанското, това което са подправките за готвенето“
Себастиен Уаласиак, Управител на избите на Champagne Collet
Отлежаване
Шампанското на Champagne Collet отлежава:
- 3 години минимум за Брут
- 4 години минимум за Премиер Крю
- 7 години минимум за Винтидж
Къде?
- Във вековни варовикови изби при постоянна температура и контролирани нива на влажност.
И тогава?
- Чести дегустации за следене на тяхното развитие;
- Дегоржиране и дозиране в края на процеса за допълнително усъвършенстване и подобряване на виното.