Champagne Collet

Champagne Collet е независима винарска къща, създадена през 1921 г. Намира се в сърцето на Ай (Aÿ) – село, категоризирано като Гран Крю (Grand Cru) и център на производството на Шампан. Именно този регион е бил „люлката“ на производството в Шампан още от 16-ти век.

Благодарение на разнообразието и изключителното качество на своите тероари, Шампан Collet произвеждат елегантни, автентични и богати вина. Всяка реколта е разработена така, че да се съчетава перфектно с всеки случай – от аперитив до най-добрите и изискани ястия.

Шампан Коле се ражда на 16 септември 1921г. – в следвоенния празничен период на възстановен мир, в сърцето на „Бурните двадесети години“ и движението артдеко.

Champagne Collet Logo

За първи път в историята на Шампан, лозарите споделят своите знания и опит, за да създадат шампанско с много високо качество и един и същи бранд – Champagne Collet.  Идеята на създателите e обединение на най-добрите лозари (всички те са съсобственици в компанията) е да ограничат продажбата на грозде и вино на големите Maison de Champagne. Именно Коле реализират изцяло този проект, като произвеждат шампанско изцяло от собствени лозя. 

Раул Коле, управител на избата в продължение на 30 години, е инициатор на първите действия за популяризиране на продукцията. Като представител на винопроизводителите и тяхната отдаденост към признаване на тероара и уменията им, той дава името си на марката.

В наши дни по-голямата част от гроздето, което Collet използва, произхожда от територии в радиус от 30 км от Ай, където са разположени всички Гран и Премиер Крю.

Лозята на Champagne Collet

Champagne Collet Aÿ

„Вече 100 години Champange Collet получава висококачествена и строго контролирана суровина, благодарение на своите лозари.“

Еманюел Литиер, Управител

Това включва:

  • 150 ха суровина от лозя, отглеждани от лозари, които са собственици на марката Champagne Collet – уникален подход за целия регион на Шампан.
  • Голямо разнообразие от Крю парцели – 169 от общо 319 в наименованието Шампан;
  • 80% от шампанското на Collet произхожда от Премиер и Гран Крю лозя, разположени в радиус от 30 км от Еперне;
  • Трите основни сорта за шампанско (Пино Ноар, Шардоне и Мюние).

Champagne Collet има насаждения във всички 17 Гран Крю (от общо 17 класифицирани) и 31 Премиер Крю (от 44 класифицирани).

„Грижата и вниманието, прилагани при работата по лозята от нашите лозари, през цялата година, са ключът към качеството на нашите вина.“

Фабрис Бабе, Мениджър на лозята

Важни фактори при отглеждането на гроздето са:

  • Мониторинг на растежа на гроздето по време на годишния цикъл;
  • Проследяемост и координация на всеки етап от работата по лозята;
  • Определяне на датите на прибиране на реколтата по Крю и по парцели.

Champagne Collet се стреми към внедряване на екологични практики за отглеждане на гроздето. Сред тях са намаляване на използваната енергия, подобряване на биоразнообразието в лозята и управление на отпадъците и въглеродния отпечатък.

Винопроизводството на Champagne Collet

„От съществено значение е да се разберат напълно и да се уважават тероарът и лозарите, които го обработват, за да осигурят постоянство в стила на Collet година след година.“

Себастиен Уаласиак, Управител на избите на Champagne Collet

Модерно оборудване за винопроизводство:

  • Резервоари с контрол на температурата;
  • 100 дъбови бъчви за шампанско;
  • Малки резервоари с вместимост 20, 50 или 100 hl, за индивидуално винифициране на всяко Крю и на парцели от други тероари с висок потенциал;
  • Резервни вина: около 10 години в резервоари, проверявани ежеседмично;
  • Селекция от самотока, за осигуряване на по-богати и по-чисти вина.

В допълнение на:

  • Задълбочено разбиране на тероарите;
  • Близки работни взаимоотношения с партньорите лозари;
  • Отдаден екип винопроизводители.

Екипът на Champagne Collet работи прецизно за постигане на възможно най-високо качество.

  • Отделяне на всяко Крю, за да се запази същността на всеки тероар;
  • Мониторинг на зрелостта на плодовете преди изцяло ръчното събиране на реколтата;
  • Избор само на първа преса гроздов сок;
  • Мониторинг, дегустация и анализ на зрелостта и нивата на алкохол в ширата.
  • Първа алкохолна ферментация на соковете;
  • Малолактична ферментация в резервоари от неръждаема стомана;
  • Батонаж (разбъркване на утайките) в дъбови бъчви.

Купаж

„Благодарение на висококачествената суровина, стилът на Collet е станал известен със своя баланс, елегантност, финес и сила.“

Себастиен Уаласиак, Управител на избите на Champagne Collet

  • Смесване на вината: вина от текущата реколта, както и резервни вина (за шампанско без уточнена реколта). Асортимент от около 60 тестови бленда всяка година;
  • Без предварително смесване;
  • От декември до май.

„Резервните вина са за шампанското, това което са подправките за готвенето“

Себастиен Уаласиак, Управител на избите на Champagne Collet

Отлежаване

Шампанското на Champagne Collet отлежава:

  • 3 години минимум за Брут
  • 4 години минимум за Премиер Крю
  • 7 години минимум за Винтидж

Къде?

  • Във вековни варовикови изби при постоянна температура и контролирани нива на влажност.

И тогава?

  • Чести дегустации за следене на тяхното развитие;
  • Дегоржиране и дозиране в края на процеса за допълнително усъвършенстване и подобряване на виното.
New
755.00 лв.

Вид: Пенливо, Шампан Година на гроздобер: 2012 Бутилка: 1500 ml Сортово съдържание: 60% Шардоне, 40% Пино Ноар Производител: Champagne Collet

New
324.00 лв.

Вид: Пенливо, Шампан Година на гроздобер: 2014 Бутилка: 750 ml Сортово съдържание: 60% Шардоне, 40% Пино Ноар Производител: Champagne Collet

New
249.00 лв.

Вид: Пенливо, Шампан Година на гроздобер: 2012 Бутилка: 750 ml Сортово съдържание: 100% Пино Ноар Производител: Champagne Collet

New

Пенливо вино - Шампан, Креман

Шампан Коле Блан дьо Блан / Champagne Collet Blanc de Blancs

124.90 лв.

Вид: Пенливо, Шампан Година на гроздобер: Non millésimé Бутилка: 750 ml Сортово съдържание: 100% Шардоне Производител: Champagne Collet

New

Пенливо вино - Шампан, Креман

Шампан Коле Брут 2016 / Champagne Collet Brut 2016

136.00 лв.

Вид: Пенливо, Шампан Година на гроздобер: 2016 Бутилка: 750 ml Сортово съдържание: 60% Пино Ноар, 40% Шардоне Производител: Champagne Collet

New

Пенливо вино - Шампан, Креман

Шампан Коле Екстра Брут / Champagne Collet Extra-Brut

107.00 лв.

Вид: Пенливо, Шампан Година на гроздобер: Non millésimé Бутилка: 750 ml Сортово съдържание: 40% Шардоне, 40% Пино Ноар, 20% Мюние Производител: Champagne Collet

New
222.90 лв.

Вид: Пенливо, Шампан Година на гроздобер: Non millésimé Бутилка: 1500 ml Сортово съдържание: 40% Шардоне, 40% Пино Ноар, 20% Мюние Производител: Champagne Collet

New

Пенливо вино - Шампан, Креман

Шампан Коле Брут Арт Деко / Champagne Collet Brut Art Déco

107.00 лв.

Вид: Пенливо, Шампан Година на гроздобер: Non millésimé Бутилка: 750 ml Сортово съдържание: 40% Шардоне, 40% Пино Ноар, 20% Мюние Производител: Champagne Collet