Долината на Рона

Côtes du Rhône е един от най-историческите и изобилни винени региони във Франция. Той минава по поречието на река Рона от Божоле чак до Средиземно море, където се пресича с регионите Прованс на югоизток и Лангедок на югозапад.

Лозарството, както го познаваме, пристига в Южна Франция с гърците през 4 век пр.н.е. Но римляните са тези, които наистина създават лозята и репутацията на района, използвайки Рона като своя магистрала през Франция (и засаждайки няколко лозя по пътя).

Долината на Рона в Южна Франция е известна в цял свят с производството на висококачествени червени, бели и розе вина. Лозята в този регион – които датират още от 4-ти век пр. н. е. – могат да бъдат намерени от двете страни на реката между Виен и Авиньон и са разделени на два подрегиона – Северна Рона и Южна Рона, всеки със свои собствени уникални географски условия, климат, почви и сортове грозде.

Северна Рона

Най-известен като родното място на Сира, Северна Рона се смята за донякъде свещен регион. Обхващайки едва 7000 акра и отговорен за само около 5 процента от цялото производство на вино в долината на Рона, Северна Рона не се слави с количеството вина, които произвежда, а по-скоро с качеството. . И въпреки че Сира е това, с което е известна Северна Рона, регионът също така произвежда висококачествени Вионие, Марсан и Русан. Тези четири сорта са единственото грозде, отглеждано там. Характеризира се със своя континентален климат, стръмни склонове и терасирани лозя. Състои се от осем различни Appellation d’Origine Contrôlées (AOC), всяка от които се отличава със своите уникални и индивидуални качества:

CÔTE RÔTIE

 Едно от най-известните наименования на Северна Рона. Дефинирани от своите стръмни, наклонени лозя и глинести почви,  вината от Syrah, произведени в Côte Rôtie, са известни с това, че са смели и опушени на вкус с нотки на малина и касис.

CONDRIEU

Друго важно наименование, Condrieu е най-голямота апелация за бяло вино в Северна Рона и произвежда луксозни вина, произведени от 100 процента Viognier, а ароматът на кайсия в добър пример за Condrieu е почти опияняващ.

CHÂTEAU-GRILLET

Малко наименование с един производител, Château-Grillet — собственост на винарна със същото име произвежда само бели вина от  Viognier. Нотки на звезден плод, бяла праскова, масло и барут характеризират вината, произведени от Château-Grillet.

SAINT-JOSEPH

  Лозови масиви със Syrah, Marsanne и Rousanne обхващат апелацията Saint-Joseph от 2273 акра. С вина, които варират по вкус и цена, това наименование на Северна Рона предлага по нещо за всеки ценител на виното.

CROZES-HERMITAGE

Червени от Сира и бели от Марсан и Русан. Crozes-Hermitage представлява повече от половината от северната Рона и неговите вина са изобилни и достъпни. Правят се както  по-ежедневни, така и по-сдържани, по-фини, сложни вина.

HERMITAGE

Апелацията е  известна с червените си вина от Сира, от лозя датиращи от 500 г. пр.н.е. Въпреки това, докато Syrah е водещият в Hermitage, белите купажни  от  Marsanne и Rousanne, не трябва да се пренебрегват.

CORNAS

Тук червените вината се характеризират с аромати на къпина, пипер, въглен и дим. Поради интензивността на танините в тези вина, често се препоръчва да се оставят да отлежават до 10 години, като се дава време на танините да омекнат.

SAINT-PÉRAY

Най-южната апелация на Северна Рона, Saine-Péray е известна с производството  на бели вина със средно до плътно тяло, произведени от 100-процентово грозде Marsanne и Roussanne. Дефинирани от флорални нотки и балансирана киселинност, една трета от всички вина, произведени в тази малка долина (185 акра), са пенливи.

 

Южна Рона

 

Със своя средиземноморски климат и прочутия вятър Мистрал, Южна Рона е много по-различна от своя аналог на север. Тук летата са дълги, зимите са меки, а Гренаш властва.

Вината, произведени в Южна Рона варират по стил, качество и цена, червени и бели , като най-масово се  произвежданите вина от сортовете Гренаш, Сира и Мурведр.

В допълнение към тези три сорта, други популярни, отглеждани в Южна Рона, включват Cinsault, Counoise, Grenache Blanc, Marsanne, Carignan, Roussanne, Bourboulenc,  Clairette и други.

В Южна Рона произвежда около 95 процента от всички вина от долината на Рона.

По-известни апелации там са:

RASTEAU

Известен със своите подсилени вина на основата на Гренаш  и винопроизводствени традиции,  датиращи от стотици години.

GIGONDAS

Най-известните вина от Gigondas са добре отлежали червени. Освен червеното, редица розета носят  наименованието Gigondas. Важно е обаче да се отбележи, че от 16-ти век там не се произвежда бяло вино.

CHÂTEAUNEUF-DU-PAPE

Очевидно кралят на Южна Рона не само по размер (произвежда повече от цялата Северна Рона), но и по значение. Величествените богати червени вина се раждат от ниските храстови лози, които получават максимална топлина от каменистите почви и изразяват забележима комплексност от околните билки в допълнение към вече сложната комбинация от 14 разрешени сорта грозде.

LIRAC

 Исторически значим регион за винопроизводството, с традиции от преди повече от две хиляди години. Производител на ароматни червени вина, освежаващи бели вина и разкошни розета.

TAVEL

Исторически регион, дом на лозя, датиращи от 5-ти век пр. н. е., Tavel – разположен на юг от Lirac – е известен със своите вина розе. Толкова много всъщност, че наименованието също се нарича „Le Roi des Rosés“.

 Освен с унилакните вина, Côtes du Rhône  е приказен район за посещение- зашеметяващите гледки покрай реката, величествени замъци, сгушени в хълмовете, и полета с маслинови дървета и лавандула. Лион е кулинарното сърце на Франция. В този френски град има повече ресторанти със звезда Мишлен, отколкото във всеки друг извън Париж!