Отглеждането на лозя във Фонтений датира от началото на XVII век. Производството на вино е с над 300-годишни традиции. Собствениците вярват, че за да разкрива характеристиките на тероара, виното трябва да се прави от лозя, отгледани в хармония с природата. Затова от 2013г. винарната е преструктурирана съобразно изискванията за органично земеделие.
Първата реколта с BIO сертификат (AB/ECOCERT) е тази от 2017г. Благодарение на новоизградената винарска изба при производството се използва съвременно оборудване, което ще бъде в услуга на традиционното лозарство. Така се създават висококачествени вина, изцяло съобразени с природните закони.
Домейн дьо Фонтений разполага с добре обособени и изключителни парцели с разнообразие от тероари, разположени на 42 хектара площ. Белите сортове и червените, подходящи за розе вина произхождат от лозята в Лори (глинесто-варовикови почви с преобладаващ чакъл). Червените сортове, включващи и най-хубавите парцели със Сира, от които се правят кюветата Алфонс и Примар се отглеждат в тероара на Кукурон (мергелови почви с южно изложение).
Винификацията се извършва за всеки парцел и сорт грозде поотделно, за да се разкрие потенциалът на всеки тероар и блендовете да се създават в най-подходящото време. Благодарение на тероара, селекциите от различни парцели и богатия опит, гроздето се бере в най-благоприятния момент за производство на висококачествени вина.
Основните сортове в лозята на Фонтений са:
- Бели – Верментино (54% от белите насаждения); Клерет;Гренаш Блан;Марсан;Русан
- Червени – Гренаш (47% от червените насаждения); Сира; Сенсо; Мурведр
Произведените вина са: 40% Розе; 30% Червени; 30% Бели