Основаното през 1495 г. феодално владение, което през XVII в. става Шато де Волт (Château des Vaults) е преосмислено във връзката си с природата през XIX в. То е забележително разнообразен комплекс, който включва: лозя, овощна градина и малък двор, заобиколени от земи и гори, представляващи идеално убежище за птици, прилепи и насекоми. Тук са отразени възгледите на човека за природата, които са еволюирали през вековете, както и вкусът на виното.
Evelyne de Pontbriand, собственик и управител на Domaine du Closel – “Лозето на Château des Vaults, се посвещава на запазване на биоразнообразието и създаване на качествени вина, които да бъдат отражение на мястото, от което произхождат, спазвайки старите френски традиции“.
Savennières – една от най-добрите апелации е регион Лоара
Савениер се счита за една от най-добрите апелации в целия регион на Лоара. По отношение на качеството на вината – определено те са отговорът от Западна Лоара на знаменитите Sancerre, Pouilly Fumé и Vouvray.
Това скъпоценно бижу се е превърнало в синоним на най-добрия Шенин в Света. Именно този сорт е единственият разрешен, за който може да има етикет Savennières на бутилката. През 1996 г. , след ревизиране на първоначалните закони за наименованието от 1952 г., е задължително да се включват уточнения, изясняващи нивата на сладост на вината. Стандартът Savennières (без указание за сладост) вече официално означава винаги и само сухо вино. Исторически метода Botrytis някога е определял цялата продукция на този район, а днес Савениер се откроява гордо като единствената апелация за сухо бяло вино от Шенин Блан в морето от сладки вина в района на Анжу.
Savennières е една от най-малките апелации във Франция, в която само лозята са собственост само на 30-ина производителя, които годишно създават 50-55 000 бутилки.
Вината Savennières обикновено са с интензивен вкус, с аромати на топла слама, пчелен восък и лайка. Най-добрите екземпляри имат забележителна минералност, а най-зрелите – дори меден оттенък. В резултат на изключително ниския добив и уникалния тероар, вината са силно концентрирани и могат да бъдат изненадващо дълготрайни. Потенциалът за отлежаване в бутилка е забележителен за бяло вино, като най-добре е вината от Савениер да се опитват след 5-тата година.
Майстори на тероара
Лозята на Domaine du Closel се простират на 15 ха и обхващат трите типични за Савениер (Savennières) тероарa: шистови склонове, шистово-песъчливо плато и застинали потоци от лава с шисти и вулканични камъни. Отглеждат се няколко сорта грозде: основно Шенин (10 ха), Каберне Фран, Каберне Совиньон и Вердельо дьо Мадейра. На склоновете са разположени група парцели с Шенин Блан, които формират основата на кюве La Jalousie. Парцелът на платото се нарича Les Caillardières, а този на застиналите потоци от лава – Clos du Papillon. Уникалността на вината на Domaine du Closel се дължи не само на тероара, но и на сортовете грозде и датите на прибиране на реколтата, които са се превърнали в отличителен белег на имението.
Съвременната наука позволява по-голяма прецизност при избора на дата за гроздобер в зависимост от характеристиките на парцела и зрелостта на гроздето. Ферментацията в съдовете се случва по естествен начин, без добавяне на дрожди и сулфити. Чрез регулиране на температурата и използване само на диви дрожди се подпомага природата, която сама върши мистериозната си работа по винификацията. Вината, които се произвеждат, са чисти, без синтетични химически остатъци. Следва се вековната винена култура на Средиземноморския басейн. Виното е връзка между човека и природата, между човека и лозата – лиана от горите на Кавказ, изтръгната от нейната среда и култивирана, адаптирана според региона чрез различните сортове грозде, чиито плодове се винифицират според уникалните традиции на предците. Това са ценностите на Домейн дю Клозел и Evelyne de Pontbriand.
Domaine du Closel произвежда сертифицирани биологични вина от 2009 г., естествено преминавайки в биодинамични практики от 2015 г. През 2017 г. се присъединява към Biodyvin – малка международна група от лозари, произвеждащи изключителни биодинамични вина. Biodyvin е най-уважаваната сертифицираща организация, която е фокусирана върху работа само с винопроизводители. За по-добро разбиране и подкрепяне на растенията (лозите), се взимат предвид природните цикли и баланса на заобикалящата среда. Местната флора се оставя съзнателно в редовете с лози и живите плетове около парцелите. Компенсира се дисбалансът, причинен от многогодишните монокултури, като се поддържа естественото биоразнообразие. Винарите от имението разчитат на стотици години традиции във винопроизводството, за да изградят връзката си с лозята и да могат да произвеждат вина от Шенин Блан, които са чист израз на пейзажа на Савениер.
От известно време, особено внимание се отделя на изследванията на климатичните проблеми, болестите по лозите, резитбата, резниците и масалната селекция. Качеството на микробния живот в почвата, контролирането на листата (за оптимизиране на фотосинтезата) и зрелостта на гроздето са приоритети в лозето. В избата се акцентира върху мониторинга на винификацията чрез микробиология, живота на местните дрожди и техните потенциални врагове. Изключително сложната „естествена“ винификация прави вината много крехки и изисква постоянно научно наблюдение.