В Морог (Morogues), в най-източния край на Долината на Лоара, семейство Pellé произвежда от четири поколения вина от контролираните наименования за произход Menetou-Salon и Sancerre.
Поколенията се сменят, технологиите се развиват, но целта остава същата – да се разкрие потенциалът на всеки един от тероарите като се следват строги правила за постигане на желаното високо качество.
Всичко започва още от хълмовете, на които се отглеждат единствено Совиньон Блан и Пино Ноар, без използване на никакви хербициди и инсектициди. Обработката на почвата и биоразнообразието позволяват на лозите да извлекат дълбоките качества на глинесто-варовиковите почви в региона (кимериджийски мергели).
Във винарната, благодарение на премерената и точна намеса, вината се получават по възможно най-естествения начин.
Разнообразието на предлаганите вина се дължи на внимателното създаване на блендове от различните парцели, съобразени с всяка реколта. Гроздето от всеки парцел се винифицира поотделно, за да се запази уникалността на характеристиките му.
„Всички наши индивидуални парцели имат основа от глинесто-варовикови почви (по-специално кимериджийски мергели), с изключение на Le Carroir, единствените лози в наименованието, растящи върху кремък. Нашият регион се радва на континентален климат; нашите парцели са разположени на около 300 метра надморска височина в община Menetou-Salon и до 350 метра надморска височина в хълмовете на Morogues.
Работата ни е продиктувана от ежедневен преглед на лозята. Никакво решение не се взема автоматично…. Всичко е обмислено, за да сме сигурни, че поддържаме растението, когато то има нужда от нашата подкрепа.
Нашата цел:
Да накараме гроздето да изрази качествата и характеристиките на различните си тероари в нашите бутилки вино.
Почвата, съответно, трябва да е пълна с живот и следователно нашата работа е зачитаща биоразнообразието на лозето. Ние не използваме препарати за борба с плевелите или пестициди и почвите се разорават в целия имот (зимна оран и окопаване през вегетационния период).
За да запазим прекрасния баланс и жизненост на лозята, ние прилагаме използваме само собствени компости.
Тази внимателна работа в лозята ни позволява да постигнем много повече от сортовите аромати в нашето грозде. Гроздето, набрано в оптимална зрялост, изразява цялото богатство на почвите и климата, а гроздобера се извършва изцяло на ръка. Следващата ни задача е да боравим с тях внимателно, за да гарантираме, че техните сокове предлагат същите качества.
При пристигане във винарната, Совиньоните се сортират, ако е необходимо, и директно се пресоват, така че пулпата да не се окислява при контакт с въздуха. Нашите пневматични преси позволяват бавно, прецизно извличане на соковете. Това е най-важният етап за получаване на чисти сокове, които ще продължат да произвеждат фини бели вина. След като престоят през нощта, соковете се зареждат и прехвърлят в иноксови вани или дъбови бъчви с различни размери, където остават до бутилиране.
За отлежаването всяка тероарна идентичност и всяка реколта изискват различни методи. Действието, което предприемаме, е предназначено да извади израженията, но никога да ги трансформира в нещо друго.“
От екипа на Domaine Pellé