Дегустация: Комплекс от аромати на пресни, консервирани и сушени плодове. Небцето е копринено и добре балансирано. Свеж финал.
Винификация: Ръчно събиране на гроздето от органични лозя, сертифицирани от Demeter. Следва пневматично пресоване, утаяване на мъстта от 18 до 24 часа с отделяне на голямата утайка. Ферментация във вани с контролирана температура( между 18°C и 24°C) , с естествени дрожди. Претърпява процес на малолактична ферментация.
След ферментация виното отлежава 4 години в бъчви. Повечето от бъчвите се допълват, въпреки че 12% се оставят да се изпарят, за да се получи коричка – или „воал“ – от дрожди , типична за създаването на vin jaune. Бъчвите се дегустират, за да се постигне правилното съотношение на смесване между допълнени бъчви и недопълнени бъчви в стил vin jaune.
Тероар / Лозя: Саваня се отглежда върху почва от син варовиков мергел ; Шардоне върху глина/варовик.
Подходящи храни: Всякакви ястия, приготвени с бяло вино, сметана или гъби. Сирена, бели меса, риба в сос, фондю, къри….
Район: AOC Arbois, Jura
Температура на сервиране: 13-14° C
Алкохолно съдържание: 14,5% vol
Потенциал за отлежаване в бутилка: 6+ години
Броя в кашон: 6
Цена за 1 бутилка.