Пуйи Фюисе Мари Антоанет- Pouilly-Fuissé Marie-Antoinette
Дегустация: Чист бледожълт цвят с зеленикави оттенъци. Аромат на бели цветя, ябълка, лимон, докосване на дъб. Много финес и минералност. Вкуса е съпроводен от много свежест и плодове като пъпеш, киви, праскова, кайсия. Добър баланс и устойчив финал.
Винификация: Ръчен гроздобер. След като набраното грозде престои 12 часа, се отделя чистия сок от повърхността. 35 % от него ферментира в дъбови бъчви, останалите 65% в съдове от неръждаема стомана, с оглед запазване минералносста и чистия плодов израз. Използването на дъбови бъчви се свързва и с типичния бургундски метод за batonnage т.е. периодично разбъркване и връщане на утайките обратно в суспензията. Това обогатява виното и му дава първичните аромати на тероара. . В зависимост от киселините, алкохола и реколтата се прави частична или пълна малолактична ферментация. . Всеки парцел се винифицира по отделно след което се смесват. Финалното Cuveé прастоява още известно време в метални съдове преди да се бутилира.
Тероар / Лозя: Почви, съдържащи предимно глина и варовик.
Подходящи храни: Минералността му подчертава соления характер на риби приготвени по различен начин( пушени, на пара, печени), суши, ракообразни. А неговата плодовост и хрупкавост му позволява добре да партнира на телешко, свинсkо, птиче месо, с лек сметанов сос, също на ризото с гъби.
Район: AOC Pouilly-Fuissé, Bourgogne
Температура на сервиране: 11-12 °C
Алкохолно съдържание: 13 %vol
Потенциал за отлежаване в бутилка: 5+ години
Броя в кашон: 6
Цена за 1 бутилка.