Дегустация:
Mont de Milieu изразява тероара на Шабли в най-чистата му форма. Вино с впечатляваща минералност, което черпи силата и ароматите си от самата варовикова почва на този тероар, както и от слънцето, което никога не напуска тези лозя. Сравнително „срамежливите“ аромати на бяло френско грозде и мокър камък контрастират със свежа, копринена и мека структура, показваща прекрасна устойчивост и прецизност. Устойчив и солен финал с каменисти нотки.
Винификация:
100% ръчен гроздобер. Ферментацията продължава около три седмици в иноксови резервоари при ниска температура (между 15-18 ° C). Характерното за традиционните методи в Шабли е естествената, вторична (по известна като малолактична) ферментация, при която млечните бактерии превръщат ябълчената киселина в млечна. Този процес намалява киселинността на виното, стабилизира го, придава плътност и по-голям потенциал за отлежаване. По-голямата част от вината Chablis се подлагат на тази вторична ферментация, която по-рядко се прилага при производството на бели вина. Отлежаване с финните утайки (ежеседмичен батонаж) за 12-15 месеца.
Тероар / Лозя:
Кимериджийска глинесто-варовикова почва
Подходящи храни: Риба, морски дарове, пуешко и пилешко месо, меки сирена.
Район: AOP CHABLIS 1er Cru, Bourgogne/ АОР Шабли Премиер Крю, Бургундия
Температура на сервиране: 8 – 10°
Алкохолно съдържание: 13 %