Дегустация:
Приятни аромати на цитрусов цвят и лайка. Нотки на бадемова паста, бели цветя и пресен сладкиш. Небцето е жизнено, с подчертани минерални акценти, докосване на лимонова кора и орлови нокти. Изключително дълъг, солен и свеж завършек с фино дъбово докосване.
Винификация:
Ферментацията продължава около три седмици в иноксови резервоари при ниска температура (между 15-18 ° C). Характерното за традиционните методи в Шабли е естествената, вторична (по известна като малолактична) ферментация, при която млечните бактерии превръщат ябълчената киселина в млечна. Този процес намалява киселинността на виното, стабилизира го, придава плътност и по-голям потенциал за отлежаване. По-голямата част от вината Chablis се подлагат на тази вторична ферментация, която по-рядко се прилага при производството на бели вина. След ферментация виното виното от всеки парцел поотделно отлежава между 12 и 15 месеца във вече използвани бъчви, за да се запази типичността на Шабли. Следва смесване и отлежаване на готовия бленд още 12 месеца в инокс, преди бутилиране.
Тероар / Лозя:
Кимериджийска глинесто-варовикова почва. Възраст на лозята над 35 години.
Подходящи храни: Риба, морски дарове, пуешко и пилешко месо, паста със сметанов сос, меки сирена.
Район: AOP CHABLIS, Bourgogne / АОР Шабли, Бургундия
Температура на сервиране: 10 – 12°
Алкохолно съдържание: 13%