Дегустация:
За да се произвде Vin Jaune ( винаги от 100% Savagnin), виното трябва да отлежава минимум 6 години и 3 месеца в дъбови бъчви. Световно известно със своя ароматен букет, Vin Jaune е една от основните съставки, използвани във висшата гастрономия. Нещо повече, наименованието Château-Chalon е считано за Grand Cru на Vin Jaune.
Вино с дълбок, сламено жълт цвят със златисти тонове. Мощно и плътно , развиващо аромати на орехи, лешници, бадеми , трюфел и къри.
Добре заоблено и балансирано, това вино е незабравимо.
Винификация:
Производство се основава на устойчиви практики за опазване на околната среда – “Terra Vitis”
Ръчно събиране на гроздето.
Ферментацията се извършва чрез местни/диви дрожди, за да се запази типичността на тероара.
След това виното отлежава в дъбови бъчви от 228 литра в продължение на 6 години и три месеца. През това време бъчвите не се допълват, за да не се „разчупи“ воалa от дрожди на повърхността. Този воал предпазва виното от окисляване и му придава характерния за Ван Жон от Жура характер.
Тероар / Лозя:
Гъстотата на засаждане е около 6500 лози на хектар. Почвата е предимно от мергел и варовик.
Подходящи храни: Ястия с гъби и сметана, екзотични и пикантни ястия, омари, гъши дроб
Район: AOC CHÂTEAU-CHALON
Температура на сервиране: 13 – 14°
Алкохолно съдържание: 14,5% vol
Потенциал за отлежаване в бутилка: 50+ години