Дегустация:
Бледо жълт цвят със сребристи отблясъци. Експресивен ароматен букет с нотки на акациев цвят, липов цвят, портокалов цвят и лимон. Атаката в небцето е богата и щедра –допълващи аромати на жълти плодове като нектарини и бяла праскова. В средата на небцето, киселинността е свежа, като същевременно изразява цитрусови нотки и плодове, които балансират това вино и осигуряват приятна дължина.
Ценена от папите на Авиньон през 14-ти век, историята на Condrieu еволюира заедно с историята на Франция. В началото на миналия век са останали само около 10 хектара лозя на територията на тази апелация. Създаването на Condrieu AOC (защитено наименование за произход) през 1940 г. проправя пътя за прераждането на лозята в Condrieu и издигането на вината от тази апелация до най-великите сред белите вина на Франция.
Винификация:
100% БИОДИНАМИЧНО ЗЕМЕДЕЛИЕ
„Гроздето трябва да е плод на природата, а не на синтетична химия“. Това е убеждението на Каролин Фре, която води лозята си си към биодинамиката през последното десетилетие, включително органично сертифициране през 2016 г. Подход, който включва дълбоко разбиране на природата и лозята и ги свързва хармонично към глобалната среда.
След изцяло ръчен гроздобер (принцип в Жабуле Ане), гроздето се пресова заедно с чепкит. Ферментация в дъбови бъчви, 15% от които са нови. Стареене във френски дъбови бъчви, върху фина утайка.
Тероар / Лозя:
Най-северните лозя в долината на Рона. Малки стръмни тераси, поддържани от ниски стени, наречени «chalais», изградени от сухи камъни. Декомпозиран гранит, наречен аренит (пясък).
Подходящи храни: Гратен с тиква, Аспержи, Калкан, Щука. Лионски кнедли. Бели меса със сос. Зряло козе и краве сирене.
Район: AOP CONDRIEU / Долината на Рона
Температура на сервиране: 11 – 12 °
Алкохолно съдържание: 13,5%
Потенциал за отлежаване в бутилка: 7-10 години