Дегустация:
Ladoix 1er Cru «Le Rognet» е истинско „дете“ на Corton Charlemagne и има всички характерни качества на това вино: прекрасен блед цвят, елегантни флорални и богати минерални нотки и живо напрежение. Допълнителната сложност и богатство, които ще придобие с отлежаването, ще докажат че това вино е достойно за Grand Cru.
Винификация:
Гроздето се намачква цяло и така престоява на ниска температура за 24 часа. Бистрата мъст ферментира в дъбови бъчви, 25% от които нови.
След това виното отлежава върху утайка в продължение на 10 до 12 месеца.
Тероар / Лозя:
Лозята са разположени на хълма Corton, на височина от около 340 метра. 40 годишни лозя.
Почвата е предимно мергелист варовик.
Район: AOC Ladoix Premier Cru, Bourgogne
Температура на сервиране: 11 – 13 °
Алкохолно съдържание: 13,5%
Потенциал за отлежаване в бутилка: 10 +
Отличия: Jancis Robinson: 15,5+ / 20 – Jasper Morris: 87 / 100