Дегустация:
Сила и баланс. Тероарът осигурява силата, а изложението на парцелите – свежестта. В началото на 80-те години на миналия век страстта към виното подтиква Domaine Pellé да винифицира отделно първия си парцел: les blanchais. Винарите тук основателно вярват, че многообразието на земята има своето отражение във виното… Тези стари лози носят мощност и продължителност, както за носа, така и за небцето. Цитрусовите и растителни нотки се съчетават с минералността без тежест или пренасищане. Бутилка, която само става по-добра, когато отлежи…
Винификация:
Директно пресоване на гроздето при пристигане във винарната. Утаяване. Ферментация в дъбови бъчви и резервоари от неръждаема стомана. Отлежаване с утайките в дъбови бъчви (foudres, fûts) и иноксови резервоари.
Тероар / Лозя:
Лозя, засадени през 1966г.(масална селекция). Площ: 2,7 хектара. Гъстотата на засаждане е около 6500 лози на хектар. Почвата е предимно от глина и варовик, с малко кремък (15-20%), върху основа от кимериджийски мергели. Североизточно изложение на парцелите.
Подходящи храни: Суши, морски дарове, аспержи със сос холандез, стриди, омар, скат с масло, пиле с къри, козе сирене от Лоара, Сен-Нектер
Район: Menetou-Salon, Loire / Менету-Салон, Лоара
Температура на сервиране: 10-11°C
Алкохолно съдържание: 13%
Потенциал за отлежаване в бутилка: 7-10 години
Броя в кашон: 6бр.
Цена за 1 бутилка.