Дегустация:
Le Cotelin е слънчев терор, който дава богато, комплексно вино с великолепна плътност и балансиран финал, с отличен потенциал за отлежаване в изба.
Винификация:
Органично и биодинамично управление на лозята от 2018 г.
Почвата се разорава, между редовете лози се отглежда трева, не се използват химически хербициди, препарати против гниене и др.
Производство: 2 000 бутилки
Ръчен гроздобер в 25-килограмови касетки.
Внимателно и бавно пресоване в продължение на около три часа и половина за извличане на соковете и отделно винифициране на всеки парцел поотделно. Мъстта се прецежда след 48-часова студена стабилизация (8°C). Използват се неутрални диви дрожди, които не добавят изкуствени аромати, а подсилват естествено присъстващите в гроздето.
Ферментация и отлежаване в 600-литрови дъбови бъчви с контролирана температура в продължение на една година.
Отлежаване върху фините утайки с разбъркване, ако е необходимо.
Избистряне в бентонит (естествена глина).
Филтриране с целулоза и бутилиране след регулиране с минимално количество CO2.
Тероар / Лозя:
Почви: Портландски варовик. Подпочва: кимериджийски мергели.
Изложение: югоизток
Площ: 0,4 ха
Добив: 40 hl/ха
Възраст на лозите: 50 години
Гъстота на лозите: 6 500 лози/ха
Подходящи храни: риба на скара, морски дарове, бели меса или козе сирене от Лоара
Район: AOP Sancerre, Loire
Температура на сервиране: 9-10°C
Алкохолно съдържание: 13°
Броя в кашон: 6бр.
Цена за 1 бутилка.