Дегустация:
Les Bouffants е тероар с изцяло южно изложение, който дава раннозреещо грозде. Варовиковата почва и изложението придават на вината силен характер и плътна, наситена структура. Лозята в Les Bouffants са разпределени между Haut de Bouffants (75%) – парцел, разположен в горната част на склона, където почвата е много камениста, но рохкава и изключително лесна за обработване. Другият парцел – Pente de Bouffants (25%) – е много стръмен варовиков склон, където почвата е от по-мек и фин варовик. Гроздето тук узрява по-бързо, добивите са по-ниски, а плодовете се отличава с великолепен златист цвят.
Също както La Côte de l’Epée за вино Damoclès, Les Bouffants е един от емблематичните тероари на наименованието Sancerre, който Domaine DENIZOT иска да покаже, за да представи още един аспект от разнообразието на лозята си.
LES BOUFFANTS е дълбоко вино с щедър профил, подкрепен от много ясно изразена варовикова структура и фина горчивина, напомняща грейпфрут.
Винификация:
– От момента, в който пристигне в избата, гроздето се обработва старателно и с уважение към плода.
– Гроздето се пресова бавно и прецизно с пневматична преса.
– Соковете се обработват много внимателно, за да не се наруши структурата на мъстта (чрез гравитация или бавно и старателно изпомпване).
– Не се добавят сулфити преди ферментацията
– Статично и естествено утаяване в продължение на 36 до 48 часа
– Подбиране на диви дрожди от тероара Les Bouffants за започване на ферментацията
– Ферментация и отлежаване върху фините утайки в 600-литрови дъбови бъчви и 325-литрови продълговати бъчви. Резервоарите произхождат от предприятието Atelier Centre France, което използва огъване на дървесината с пара и прави внимателен подбор на материала, за да се подчертае фината текстура и да се избегнат прекалено силно изразените дървесни нотки.
– Това сухо вино не се филтрира и пречиства, за да остане вярно на своя тероар.
– Отлежава минимум една година в дъбови бъчви. След това вината от двата вида бъчви се източват и се смесват, след което окончателният купаж се оставя да отлежава допълнително в продължение на около 6 месеца в бетонови съдове.
– Сулфитите, произведени от вулканична сяра, се използват само при необходимост и в точния момент
– Бутилиране чрез азот и гравитационен поток
Интервенциите във винарната са разумни, щадящи и се извършват само при необходимост. Целта на този подход е да се запазят целостта и естествените органолептични характеристики на гроздето и виното.
Тероар / Лозя:
Парцели: Les Bouffants, хълм с варовикови почви в община Chavignol. Слънчев тероар с южно изложение.
Почва: варовик, типичен за района на Sancerre и по-дребни и меки варовикови камъни, на стръмен склон
Гъстота на насажденията: 7 500 лози/ха
Лозарство:
– Резитба по метода Guyot Poussard, съобразена с пътя на соковете
– Уважение към лозата, внимателно и старателно подрязване
– Прекопаване и обръщане на почвата
– Обмислен и аргументиран подход (без инсектициди, акарициди, препарати за унищожаване на плевели или синтетични продукти) при преминаването към биологично земеделие и биодинамични практики.
– Ръчен гроздобер
Подходящи храни: Салата с козе сирене, бели риби, стриди и други морски дарове. Скат с масло, ястия с пилешко и домашни птици с богати сосове. Чдесна комбинация със сирена от Лоара.
Район: AOC Sancerre, Loire
Температура на сервиране: 10-12°C
Алкохолно съдържание: 12,5%
Броя в кашон: 6бр.
Цена за 1 бутилка.