Дегустация:
OSMOZE има плътен, добре балансиран профил, който се отличава с напрегната енергия, примесена с нотки на сочни бели плодове. Варовикът придава смела, минерална структура на купажа, допълнена от деликатни и неустоими плодови нотки.
Винификация:
– От момента, в който пристигне в избата, гроздето се обработва старателно и с уважение към плода.
– Гроздето се пресова бавно и прецизно с пневматична преса.
– Соковете се обработват много внимателно, за да не се наруши структурата на мъстта (чрез гравитация или бавно и старателно изпомпване).
– Не се добавят сулфити преди ферментацията
– Статично и естествено утаяване в продължение на 36 до 48 часа
– Спонтанна ферментация и използване само на диви дрожди.
– Ферментация в резервоари от неръждаема стомана и отлежаване в бетонни резервоари и дъбови конични резервоари върху фините утайки
– Отлежаване за около 1 година
– Сухо вино без остатъчна захар, нефилтрирано
– Сулфитите, произведени от вулканична сяра, се използват само при необходимост и в точния момент
– Бутилиране чрез азот и гравитационен поток
Интервенциите във винарната са разумни, щадящи и се извършват само при необходимост. Целта на този подход е да се запазят целостта и естествените органолептични характеристики на гроздето и виното.
Тероар / Лозя:
Парцели: подбрано грозде от различни тероари в селата Amigny, Chavignol, Sancerre и Verdigny.
Почви: 95% варовик, типичен за района на Sancerre, 5% „бяла земя“ (кимериджийски мергели)
Гъстота на насажденията: 7 500 лози/ха
Лозарство:
– Резитба по метода Guyot Poussard, съобразена с пътя на соковете
– Уважение към лозата, внимателно и старателно подрязване
– Прекопаване и обръщане на почвата
– Обмислен и аргументиран подход (без инсектициди, акарициди, препарати за унищожаване на плевели или синтетични продукти) при преминаването към биологично земеделие и биодинамични практики.
– Ръчен гроздобер
Подходящи храни: Салата с козе сирене, бели риби, стриди и други морски дарове. Прекрасен аперитив и чудесна комбинация със свежи сирена от Лоара.
Район: AOP Sancerre, Loire
Температура на сервиране: 10-12°C
Алкохолно съдържание: 12,5 %
Броя в кашон: 6бр.
Цена за 1 бутилка.