Дегустация:
За да се произвде Vin Jaune ( винаги от 100% Savagnin), виното трябва да отлежава минимум 6 години и 3 месеца в дъбови бъчви. Световно известно със своя ароматен букет, Vin Jaune е една от основните съставки, използвани във висшата гастрономия.
Дълбок жълт цвят със златисти тонове. Мощно и плътно, развиващо аромати на орехи, лешници, бадеми, трюфел и къри.
Добре заоблено и балансирано, това вино е незабравимо.
Винификация:
Производството се основава на устойчиви практики за опазване на околната среда – “Terra Vitis”
Ръчно събиране на гроздето.
Ферментацията се извършва чрез местни/диви дрожди, за да се запази типичността на тероара.
След това виното се отлежава в дъбови бъчви от 228 литра в продължение на 6 години и три месеца. През това време бъчвите не се допълват за да не се „разчупи“ воала от дрожди на повърхността – метод под „воал“ (Sous voile) от дрожди. Този воал предпазва виното от окисляване и му придава характерния за Ван Жон от Жура характер. По време на този процес виното частично се изпарява (38% от количеството вино над 6 години), което му позволява да се концентрира до такава степен, че алкохолното му съдържание може да надхвърли 14%.
Тероар / Лозя:
Гъстотата на засаждане е около 6500 лози на хектар. Почвата е предимно от мергел и варовик.
Подходящи храни: Това вино изисква да се доведе до подходящата температура, преди сервиране. Също така е добре да се отвори няколко часа преди дегустацията.
Отлична съставка за готвене, ще подобри всяко ястие на основата на гъби, сметана, екзотични и пикантни ястия. Съчетава се идеално с гъши дроб и удивително с петел «au vin Jaune» и гъби смръчкули. Може да се комбинира и с бодливи омари или омари на скара. Прекрасно съчетание и със старо Comté.
Район: AOC Côtes du Jura
Температура на сервиране: 13 – 14°
Алкохолно съдържание: 14% vol
Потенциал за отлежаване в бутилка: 50+ години