Дегустация: Вино с красив гранатено-червен цвят и лилави нюанси, интензивност и много блясък. Топлият и плодов нос с нотки на смачкани череши и малини доминира от самото начало, подкрепен от нотки на сини сливи. С добра интензивност, след няколко секунди, ароматите се развиват деликатно и загатват черните плодове (касис, къпини). След аерация, ароматната плътност се засилва и разкрива нотки на подправки, череши и вишни, подкрепени от нотки на тамян и ментол. Вкусът е богат с кадифени танини. Красива структура. Свежестта на реколта се компенсира от красива плътност на танина без впечатление за тежест. Дегустацията завършва с твърдо и кадифено покритие, разкривайки аромати на хвойна и люти сливи, върху вкусна нотка на сандалово дърво.
Винификация: Първоначално гроздето се сортира в лозето, а след това отново в избата. Винификация, при контрол на температурата в съдове от неръждаема стомана. Период на мацерация – от три до четири седмици. Отлежаване – 12 до 15 месеца, 60% в нови бъчви и 40% във иноксови вани (за запазване богатството на плодовете). Следва фино филтриране, бутилиране. Отлежаване на виното 24 месеца в бутилката.
Тероар и лозя: Пясъчно-чакълест тероар, при който човешката намеса е ограничена до отглеждането на уникалния характер на вината без опит за влияние върху природата.
Подходящи храни: Перфектна комбинация с агнешко, шаркрютери, свински медальони, кремообразни сирена.
Район: Haut-Médoc / Bordeaux
Температура на сервиране: 15 °C
Алкохолно съдържание: 13 %vol
Потенциал за отлежаване в бутилка: 8-10 години
Тегло на бутилката: 1.3 кг.
Броя в кашон: 6
Цена за 1 бутилка.
Червено вино Л’Агасан д’Агасак – L’Agassant d’Agassac
39.90 лв.
Година на гроздобер: 2013
Бутилка: 750ml
Сортово съдържание: 90% Мерло, 10% Каберне Фран
Производител: Château d’Agassac
Свързани продукти
Година на гроздобер: 2007 Бутилка: 750ml Сортово съдържание: 100% Каберне совиньон Производител: Chateau Massamier La Mignarde
Година на гроздобер: 2011 Бутилка: 750ml Сортово съдържание: 60% Каберне Совиньон, 40% Мерло Отличия: 91/100 pts. Wine Enthusiast; 88pts. Robert Parker Производител: Château d’Agassac
Година на гроздобер: 2018 Бутилка: 750ml Сортово съдържание: Сира, Гренаш, Мурведр Производител: Bergerie du Capucin
Година на гроздобер: 2015 Бутилка: 750ml Сортово съдържание: 40% Гренаш, 30% Сира, 30% Каринян Производител: Chаteau Saint-Esteve
Година на гроздобер: 2016 Бутилка: 750ml Сортово съдържание: 50% Гренаш, 40% Сира,10% Мурведър Производител: Château GIGOGNAN
Година на гроздобер: 2017 Бутилка: 750ml Сортово съдържание: 100% Каберне-Совиньон Производител: Chаteau Saint-Esteve
Година на гроздобер: 2013 Бутилка: 750ml Сортово съдържание: 65% Сира, 30% Гренаш, 5% Сенсо Отличия: Number 3 in top 10, the best red Languedoc wines in Vivino Производител: Domaine GAYDA Червено вино Chemin de Moscou GAYDA
Червено вино
Година на гроздобер: 2015 Бутилка: 750ml Сортово съдържание: 40% Сира, 30% Гренаш, 20% Каринян, 10% Мурведр Отличия: Robert Parker 2015, Rating 89 pts, 16/20 Jancis Robinson. Производител: Domaine GAYDA