Дегустация:
Шампанското е със светещ, течен, бледожълт оттенък, живи, фини и дълготрайни мехурчета. Фин и концентриран нос в началото. Нотки на орлови нокти, касис, дива ягода, круша, лешник. Аромати на слива Мирабела, зрял ананас, маракуя, портокал, разтопено масло, сладък бадем. На небцето се усеща прекрасна свежест – еластична, оживена от меки, кремообразни мехурчета. Ароматите са плодови, месести и подплатени от кисел нюанс на лимон и портокал. Продължава се с минерални, варовиково-глинести нотки, които внасят плътност. Свежестта и плодовата зрялост придават на това вино пищен, сочен финал.
Винификация:
Отлежаване: 8 години с утайки, преди дегоржиране в сърцето на вековните варовикови изби в Ай. Дозаж: 8 g/l. Винификация в дъбови бъчви: 5%. Лимитирана серия от само 6100 бутилки.
Тероар / Лозя:
Това шампанско Гран Крю е реколта вино Blanc de Noirs („Бяло от черни“) от един парцел и от един сорт, направено изключително от грозде Пино Ноар, класифицирано като 100% Гранд Крю, набрано и селектирано в Ай през 2012 г.
Избраният парцел на винарна Коле се извисява над избите и се простира на площ от един хектар, на територията на la Côte du Moulin и la Porte aux Brebis. Южното му изложение позволява да дава целунати от слънцето плодове, напълно разкривайки характера на Пино Ноар Гран Крю от Ай: богат, елегантен, нежен и силен.
През 2012 г. Шампан преживя много студена зима, последвана от много горещо лято. Реколтата даде умерен обем грозде, но беше отлична благодарение на прекрасната си зрялост и много плодов характер.
Подходящи храни: Гъши дроб, телешки рибай стек със смръчкули, консоме от сладък лук и гъби пачи крак.
Район: AOC Champagne, Premier Cru Aÿ
Температура на сервиране: 6-8°C
Алкохолно съдържание: 12,5%
Потенциал за отлежаване в бутилка: 8 -10 години, след дегоржиране
Броя в кашон: 6бр.
Цена за 1 бутилка.