Дегустация:
Гастрономично и комплексно розе с нотки на диви ягоди, теменужки и портокалова кора. На финала се усеща приятна пикантност, с нотки на шафран.
Винификация:
Ръчно събиране на гроздето. Следва смачкване и премахване на дръжките. Ферментацията се извършва в бетонови яйца, при контролирана температура. Отлежава в продължение на 6 месеца в същите съдове.
Тероар / Лозя:
Голямата надморска височина, на която са разположени парцелите е уникална в Прованс – Мон Сен Виктоар. Това дава плод, дълбочина и добър баланс на вината. Типичният профил на Château Grand Boise е неговата свежест. Лозите се засаждат предимно на склонове със северно и източно изложение, върху варовикови, глинести и розово мраморни почви. Имайки предвид горещините в Прованс, това дава уникалната свежест на вината на Шато Гран Боаз. За да се запази този деликатен баланс, лозята са сертифицирани за биологично и биодинамично производство и следват стандартите на Националната програма за органични продукти на САЩ.
Подходящи храни: Глазирани патешки гърди с комкуат, ризото с шафран , барбекю.
Район: A.O.P. Côtes de Provence / Прованс
Температура на сервиране: 12– 13 °
Алкохолно съдържание: 13,5%
Потенциал за отлежаване в бутилка: 3+
Отличия:
Wine Enthusiast: 91 pts (2019)
Bettane & Desseauve 2020 Guide: 16 /20 (2018 vintage)
Sommeliers International: „A reference“ (2013 vintage)
Terre de Vins (Bettane & Desseauve): 16,5 /20 (2013 vint.)
L’Express – Wine special issue: 16,5 /20 (2011 vintage)
Regal Magazine: Editor’s choice (2010 vintage)
Mondial du Rosé Competition: Gold medal (2011 vintage)