in bubbles…

in bubbles...

Вината от Елзас могат да се похвалят с невероятно разнообразна гама – от много сухи и леки до щедри и плътни. Това дава възможност за много и различни комбинации с храна – класическа кухня, средиземноморска, азиатска и въобще каквото се сетите. Дали ще изберете нещо познато или пък ще сътворите свой шедьовър , вината от Елзас ще ви помогнат да изпълните всяка ваша идея.

Ние ви даваме няколко жокера :

За аперитив

Като прелюдия към ястието, аперитивите са приятни покани за това, което предстои! Елзаските вина са предимно сухи и ароматни, оставяйки небцето свежо, подготвяйки го за основното хранене.

Ако Crémant d’Alsace се окаже незаменим за аперитив, това несъмнено се дължи на фината му киселинност, която оставя небцето свежо за следващото ястие. Топли хапки от бутер тесто са чудесна идея.

Riesling d’Alsace . Характера на ризлинг е способен не само да устои на остротата на хайвера, но и да подчертае вкуса му с всяка хапка. Изискан, елегантен и в същото време богат, той също се съчетава чудесно със стриди или тостове от пушена сьомга.

Хрупкави малки зеленчуци са чудесни за хапване с разнообразни сосове, заедно със сухо, леко вино, което възбужда апетита ви: Мускат д’Елзас.

Gewurztraminer d’Alsace  с подсилените си аромати, със своя мощен и плътен характер е особено подходящ за сладки/солени хапки или с пикантни аромати от Азия, Мексико .

За зеленчуци

Елзаските вина  са естествено свежи, плодови, минерални и чисти! Не е изненадващо, че те се комбинират толкова добре  с  градинските съкровища, като имат  деликатни текстури.

Салати

Въпреки че виното и оцетът не са най -добри приятели, Silvaner d’Alsace, със своята жизненост и фини зеленчукови нотки, е прекрасен за такава комбинация.

Зеленчуци на пара

Аспержите са чудесен спътник на  Мускат д’Елзас, който има подобна едва доловим горчива  нотка.

Що се отнася до задушени или просто сварени зеленчуци, те изискват деликатен съюзник, който няма да наруши деликатния им вкус. Пино Блан д’Елзас, със своята дискретна плодовост и премерена киселинност, е галантен спътник, който не краде шоуто на богатите на витамини звезди.

Гратини

Когато зеленчуците се покрият с щедри слоеве сирене, сос бешамел или се натрошат,  е нужно вино, което озарява и освежава ястието: Sylvaner d’Alsace.

Пържени зеленчуци

Азиатски стил, пържен с уок, със сладко-кисел или пикантен сос: във всеки случай подходящия избор е  Пино Гри д’Елзас с неговата интензивност и закръгленост. С леко пушени, землисти нотки, през есента той е неустоим с малко пресни гъби, пържени на тиган.

И ако подправките и плътността доминират, отиваме при Gewurztraminer с по -интензивни аромати и характер.

За риба

Рибата и ракообразните имат деликатно и нежно месо. Жизнеността на елзаските вина и фините им минерални нотки са необходими, за да придружат тези ястия, без да променят тяхната подчертано интензивна и изискана специфична за вкуса индивидуалност.

Сигурен залог: Riesling d’Alsace  разгръща най-фините си аромати, за да подчертае соления характер на тези вкусни морски деликатеси.

Sylvaner d’Alsace, с фината си плодовост не пречи на морската соленост ,напротив – освежава и утолява жаждата.

За месо

Често се повдига въпросът за цвета, тъй като има бели и червени меса, както и бели и червени вина! Така че всъщност това, което определя сдвояването, е начинът на приготвяне   на месото, както и използваните подправки. Гамата от бели и червени вина от Елзас може да се адаптира към всички варианти и има необходимите за това играчи.

Класиката: Pinot Noir d’Alsace, леко или по-плътно червено вино, е естественият съюзник на червените меса (говеждо, патица …) и дивеча.

Птици и бели меса

Пиле,  пуйка или малки пъдпъдъци, с деликатното си месо не обичат агресивните винени танини . Ризлинг д’Алзас ,с финеса на своята текстура и деликатността на ароматите си,се свързва перфектно с тези  меса.

Crémant d’Alsace, гладък и свеж с плодови нотки, дава празнична алтернатива благодарение на изящните си искрящи мехурчета.

За домашни птици с манатарки и други гъби,  с фоа гра … нека изберем вино , което е заоблено, с плътно тяло и с дълъг финал, като Пино Гри д’Елзас.

Осолени и опушени меса

Свежия, утоляващ жаждата Sylvaner е способен да омекоти пикантните и по-мазни ястия, плата от различни видове колбаси.

Червени меса и дивеч

Плътен и наситен, със стегнати танини, Пино ноар е точното попадение.

 Месо на грил

Pinot Noir d’Alsace «Rosé» е напълно на мястото си в градината, през топлите летни дни, слушайки пържоли, които цвърчат в жарта.

В светлочервената версия, Пино Ноар д’Алзас, елегантен, леко танинов и деликатно плодов, е идеален  за нежното и вкусно агнешко месо.

Патешки и гъши дроб

Foie gras изисква гладко бяло вино с финес, но и  с интензивност, за да подчертае неподражаемия му вкус и текстура. Pinot Gris d’Alsace ще отговаря перфектно на тези изисквания, подчертавайки фоа гра, без да изморява вкусовите рецептори.

За тези, които обичат сладки вина, Vendanges Tardives d’Alsace предлага пълно и нежно небце с невероятен баланс между захарност и киселинност  и комбинацията е  фантастично, когато фоа гра е придружено от смокини, манго чътни или печени круши.

Екзотична кухня

Ароматната сложност и гладкото небце на Pinot Gris d’Alsace са чудесни за  съчетаване на сладки и солени ястия. Неговата леко сладка страна е в перфектна хармония с меда или плодовете, докато киселинността на структурата му подобрява текстурата на месото.

А що се отнася до Gewurztraminer d’Alsace, с чувствени и омайващи нотки, той кара ума ви да пътува. Когато придружава пикантни ястия, той се разгръща и може да се похвали с изключителен завършек. Неговата закръгленост на небцето и наситени  аромати са идеални за азиатски, индийски, мексикански или марокански ястия!

Със сирена

Бели елзаски вина и сирена? Изненадващ избор, но който е по-очевиден, отколкото изглежда!

Факт 1:  те олекотяват плътната и богата субстанция на сирената.

Факт 2: тяхната киселинност е в най -съвършена и вкусна хармония с тази на сирената.

 Планиниски

Пино Гри д’Алзас отдава своя чар и щедрост, за да придружава най -известните планински сирена (Comté, Gruyère, Abondance …).

Меки с остър вкус

Gewurztraminer d’Alsace разгръща характера си, равен на силни  на вкус сирена (Munster, Livarot, Maroilles … ), които покрива със своите богати и пикантни аромати и едновременно меки и мощни нюанси.

Козе и овче сирене

 Тези сирена се радват на свежо, изразително вино с фина киселинност и дължина. Това изисква Ризлинг д’Алзас

 Меки сирена с коричка  

Crémant dAlsace  Фината горчивина

на на Камамбер се придружава и удължава от виното.

Твърди сирена Comté,

 Beaufort, Appenzeller и Gruyère изискват вино, равностойно на техните вкусове: автентично, плътно и с голяма личност! Тук Pinot Gris d’Alsace демонстрира таланта си със своята щедрост и характерна интензивност.

Сирена с плесен

С Munster, Maroilles или Livarot се изисква типично, ароматно и добре структурирано бяло вино като Gewurztraminer d’Alsace. Плътно и пищно, то е идеално за тези специфични и с остър вкус сирена.

Синьо сирене

Тук можете да заложите на сладостта и страхотната структура на Vendanges Tardives d’Alsace, за да уравновесите както солеността, така и мощните аромати на Roquefort или Fourme d’Ambert. Сладкото вино покрива сиренето, което на свой ред предава неговата фина соленост на виното.

За десерти

Коледни бисквити и сладкиши

Няма друго вино в света, което да може да се похвали с толкова аромати на зрели плодове, цветя и подправки (кардамон, карамфил, канела, звезден анасон …) като Gewurztraminer d’Alsace. Вкусно и ароматно докосване, което омайва тези сухи малки бисквити, сладкиши и бисквити.

С традиционния kougelhopf (и други десерти на базата на бриош) отидете на най-празничното от елзаските вина. Те са създадени, за да се съчетаят с финия блясък на Креман д’Алзас, който идеално подхожда на сладостта на Kougelhopf, като споделят аромати на бриош и  препечени бадеми.

Kремообразни десерти

Гладкостта на крем брюле или или на крем карамел, пасва идеално  на Pinot Gris Vendanges Tardives, копринено, гладко с финес.

Шоколадови десерти

Подобно на виното, какаото съдържа танини, които придават горчивина на шоколада, особено когато е черен. Алтернатива на червеното таниново вино е сладко и мощно бяло вино, като на контраст и сладострастие.

С млечния шоколадс по -малко съдържание на какао и съдържащ мляко, е необходимо да се балансира този богат материал с освежаваща киселинност, така характерна за Елзас.

Що се отнася до белия шоколад, той съдържа само какаова паста. За да балансира мазнините от текстурата си, той се нуждае от партньор, предлагащ, заедно с мекотата си, освежаваща киселинна структура. Ризлингът Vendanges Tardives съчетава гладкост и финес.