Аспержите – тези прекрасни и специални зеленчуци, които заслужено имат репутацията на aристократи, са любопитно предизвикателство за съчетание с различни вина.
Именно по тази причина аспержите вдъхновяват много любители и професионални готвачи за идеалното и фино комбиниране с палитра от бели вина в зависимост от начина им на приготвяне.
Ако в сезона на аспержите (бели или зелени), обичате да ги приготвяте и се чудите с какво вино да ги съчетаете, вижтенашитеподходящи вино за сервиране със зеленчука, независимо дали се поднася като предястие или основно ястие.
Аспержите имат фина тръпчивост и дискретен вкус, които ви насърчават да залагате на фини вина. Зелените аспержи са по-вкусни и по-сладки от белите.
Последните ще изискват повече минерални вина. Сосът или наличието на бутер тесто, яйца, ориз, тестени изделия и други, очевидно влияе върху избора на вино, като се насочва към по-месести бели вина.
В зависимост от стила и рецептата на приготвените зелени аспержи, добре е да съчетаваме с най-подходящото за случая вино:
Ако сосът е на основа на ароматни билки и чесън или сос „Муселин“ – вината от Лоара на основата на Совиньон Блан ще бъдат прекрасен „компаньон“ . Апелации като Quincy и Touraine ще се съчетаят чудесно със зеленчуковите, тревиси и лимонови нотки на соса. Ще изберем същите тези вина за зелени аспержи, приготвени в тиган, чиято текстура ще остане малко по-хрупкава или за аспержи, сервирани със сос от лайм.
Сух Мускат Пти Гра от Лангедок с неговите екзотични и флорални нотки също ще придружава чудесно аспержите с Малтийски сос, като този сос е овкусен с портокал. Съчетайте също с Ризлинг или Пино Блан от Елзас, както и с Шенин Блан от Лоара. Прекрасно съчетание на тази рецепта можете да откриете и във белите вина от Прованс, сорт Верментино (Rolle), които имат освежаващ цитрусов аромат с фина тръпчивост.
Всички знаем за прекрасната комбинация на аспержи с варени яйца, независимо дали са зелени или бели. Аспержи със сос от билки, майонеза и варени яйца, аспержи със сос Холандез, бъркани аспержи яйца или фламандски аспержи са само чат от възможните рецепти и комбинации. Идеалното за съчетание вино, трябва да има закръгленост, плътност, плодови и дървесни нотки и фина киселинност. Такива са вината Pinot Blanc от Елзас, както и Mâcon или Pouilly-Fuissé от Бургундия.
Вижте и рецептата за Тарт с аспержи и шалот и я споделете с приятели.
Няколко предложения за вино, което се съчетава отлично с аспержи.