„Какво е това вино – бяло или розе?“ Не е нито едно от двете – това e Vin d’Orange! Напоследък оранжевото вино силно вълнува вино любителите. Нито бяло, нито червено, нито розе, то се отличава с кехлибарен цвят и уникални аромати. Вкусовете му са завладяващи, богати и способни да заблудят и най-тренираните небца. Тук сортовете, винификацията и тероара могат да променят стила и характера на виното до неузнаваемост. Оранжевото вино е едно от най-старите в света и няма нищо общо с плода портокал (“orange”), въпреки че на някои езици двете думи съвпадат.
Наименованието „оранжево вино“ (от orange wine), от своя страна, е съвсем ново. Въведено е през 2004 г. от Дейвид А. Харви – британски вносител на вино в САЩ, с цел този вид вина да придобие по-голяма популярност.
Оранжево вино – какво е това?
Оранжевото вино е бяло вино, направено по технологията за производство на червено вино. При производството на бяло вино гроздето се пресова и прецежда преди да започне да ферментира, а сокът е бистър и съвсем слабо оцветен. При червеното вино плодовете се оставят да ферментират заедно с ципата и семките, от които идва таниновата му структура, наличието на антиоксиданти, както и оцветяването му.
За оранжевото вино се използват бели сортове грозде, които се оставят да ферментират заедно с люспата, семките, а понякога и с чепките. Това води до извличане на цвят, аромати и структура, които фундаментално го отличават от бялото вино. Заради тази производствена техника, оранжевото вино е познато и като бяло вино, получено чрез мацерация (накисване на гроздето, заедно с ципите).
Произход на оранжевото вино
Въпреки засиления интерес към него напоследък, оранжевото вино не е новост. Смята се, че това е най-старото вино. Произвеждано е още в древността в Кавказ, на територията на днешна Грузия. Виното се е получавало от ферментацията на цели гроздове, съхранявани в глинени делви, наречени квеври, покрити с пчелен восък и заровени в земята в продължение на няколко дни, седмици или дори месеци, за да поддържат постоянна температура.
По-късно тази техника за производство на натурални вина се пренася в Словения и Италия. В наши дни оранжевото вино се произвежда в целия свят. В допълнение към родината му Грузия, където то все още е широко разпространено, внимание заслужават Словения, Италия, САЩ, Южна Африка, Нова Зеландия. Във Франция лозари от Лоара, Жура, Лангедок, Елзас, Савоя и Долината на Рона използват тази технология и произвеждат вина с уникални вкусове.
В някои райони по света 6 октомври е обявен за празник на оранжевото вино.
Характеристики
Оранжевото вино не е ограничено по отношение на сортовете грозде, от които може да се прави. Всеки винарски регион, отглеждащ бели сортове грозде, може да произвежда такива вина, което води до тяхното голямо разнообразие. Оранжевите вина са по-плътни, леко танинови, с горчивина, която остава на финала. Ароматната палитра се откроява със сухи цветя или сено, костилкови плодове, като кайсия, цитрусови плодове, сушени плодове, подправки и растителна нотка на розмарин, мащерка и лавандула. Усещат се и аромати на мед и карамел. Киселинността е ниска и алкохолът не се усеща толкова, както в бялото и червеното вино.
Оранжево вино и храна
Благодарение на таниновата си структура, оранжево вино може да придружава различни ястия и дори цяло меню – от предястие до десерт. Прекрасно се комбинира с пикантни ястия, характерни за индийската, мароканската и азиатската кухня. Съчетава се идеално и с твърди сирена и шоколадови десерти.
За да се разкрият напълно ароматите му, оптималната температура за сервиране на оранжево вино е около 13-14° C.
Изберете оранжево вино от нашата селекция от качествени френски вина:
Вид: Оранжево / БИО Година на гроздобер: 2022 Бутилка: 750 ml Сортово съдържание: 100% Совиньон Блан Производител: Famille Fabre
Без сулфити / Натурални
Вид: Оранжево / Без сулфити / Натурални Година на гроздобер: 2022 Бутилка: 750 ml Сортово съдържание: 100% Мускат Пти Гра Производител: Domaine de L’Arjolle