“…Докато част от екипа неуморно продължава с резитбата на лозята, другата е заета в избата. Днес Марсел ще работи навън, защото е време да запълни известните „Dame Jeanne“ на MAS AMIEL с прекрасното, рубинено и младо Maury. Известният метод moutage вече е приключил и виното е готово за отлежаване. От един и същ резервоар ще произведем две различни сладки вина и като две деца, разделени при раждането, съдбата им ще бъде различна.
Първият брат ще старее спокойно в бетонен резервоар, далеч от окисляване и всякакви други агресии. След година ще стане готов…
Вторият брат на този етап ще има по-малко късмет, защото ще продължи чиракуването си навън. Ще бъде прехвърлен в единственият по рода си парк с повече от 1000 дамаджани, поставени навън, под открито небе и под жарещото слънце на Русийон за цяла 1 година. Годината ще бъде трудна, защото детето ще бъде подложено на много сътресения и капризи на времето.
Първото е окисляването. Бавно и продължително окисляване, което ще го следва през целия му живот и което ще го промени безвъзвратно.Ще срещне и светлината за първи път. Интензивната светлина на Русийон, която, както през лятото, така и през зимата, ще облива бутилките и ще преобрази външния му вид.
Но най-трудните и важни несъмнено ще бъдат температурните вариации. Тази нощ ще бъде студено, не повече от 4°.
След няколко седмици ще дойде пролет и той ще може да се наслади на по-мек климат, между 10 и 18°.
Но този сезон е кратък в MAS AMIEL, защото скоро лятото ще настъпи. За виното ще бъде болезнено, защото в средата на юли температурата може да се повиши до 40 °C. Човек може лесно да си представи, че блокирайки температурата в тази голяма бутилка, тя ще се повиши до 50° или дори 60°.
Но това спартанско образование не е напразно. Това ще му даде всички необходими основи, за да стане най-изключителното окислено натурално вино.
След една година тази битка ще приключи. Ще може да продължи отлежаването си в удобни дъбови бъчви. Гигантски съдове, приютявали повече от 150 реколти. Тези бъчви ще го люлеят в продължение на много години в спокойствието на избата с мека и контролирана температура.Това прекрасно вино ще узрее след повече от 20, 30 или може би 40 години… Така че нека бъдем търпеливи…”
Nicolas Raffy
Ние с радост ще споделим с Вас този божествен еликсир, приготвен специално за Ла Кав дю Мулен! Елате, за да му се насладим заедно!
La Cave du Moulin, ул.Солунска 33