Производители от Лангедок

Нашата страст по този невероятен район и неговите традиции, история, вино и храна са познати на почитателите на Мулен. Елате с нас да повървим заедно „Встрани от утъпкания път….“.

Мулен внимателно проучва и селектира автентичните поизводители от Лангедок, като нашата цел е да Ви запознаем както с традиционните методи на винопроизводство (често, датиращи от 7-8 века), така и с методите на най-модерните Шата в района. Можете да се докоснете дори и до тайните на древните вина от манастирите в района. Стремежът ни е да представим на българският потребител всички основни апелации (AOC) на Лангедок и техните специфики, характеристики и нюанси.  

Виното се появява по земите на Лангедок-Русийон (Галия, по онова време) чрез етруските търговци, през VІІ век пр. Хр. Постепенно римляните се сдобиват със земи в днешния Лангедок-Русийон, където започват да отглеждат лозя. Голямо предимство за износа на местно вино из цялата Римска империя се оказва лесният достъп до Средиземноморието. След масово изкореняване на лозя през 80-те години местните винари започват да залагат изключително на качеството и резултатът не закъснява.

Днес прекрасните лозя на Лангедок се простират от подножието на планинсаката верига Севен до Пиринеите и от Масиф де Корбиер до сгушените амфитеатрално лозя в подношието на Монтань Ноар. Върху прекрасна палитра от различни тероари, лозята заемат 240 000 хектара, с което района се е превърнал в най-значимият винопроизводствен фактор не само във Франция, но и по Света.

Със своите 36 Апелации (контролирано наименование за произход), палитрата от различни климатични условия, сортове и практики са предпоставка за създаването на изключително различни вина, като единствената обща характеристика е Средиземноморското влияние –  мека зима, свежа и влажна пролет, горещо и сухо лято, аромати на храсталци и Гариги и ветрове, носещи свежест и здраве за лозята.

Лозята на Лангедок отразяват толкова разнообразни влияния. Освен по-известните сортове Syrah, Grenache, Mourvèdre и Cinsault (при червените); Grenache Blanc, Marsanne, Roussanne (при белите), намираме и други видове грозде (Malbec, Chenin и Rolle, например). Известни само на  малцина са изключителните локални сортове като Clairette и Picpoul Blanc.

Въпреки изключително бързо нарастващия пазар на бели и розе вина, все още над 50% от произведените в Лангедок вина са червени (над 70% само преди 10 години). 11,7 милиона хектолитра е произведеното вино от региона през 2014 г., включително 8,1 милиона в категория IGP; 2,2 милиона AOC от Languedoc и 0,4милиона от AOC Roussillon и 1 милион – вина без класификация.

Излишно е да казваме, че тази обширна територия разполага с голямо разнообразие от тероари (почва, климат, условия), всеки от които е предпоставка за създване на уникално вино. Съществува много явен контраст между суровите условия в Пиринеите и Корбиерите и нежността на средиземноморските брегове. Морето носи пясъчни, вълнисти или дори глинести почви. Там, където се появяват гребени и долини, почвата придобива шистов или варовиково-глинен характер с огромни каменисти тераси. Климатът тук е като цяло средиземноморски, макар че колкото по-далеч е от брега, толкова повече се откриват и океански характеристики. 

Последните 30 години, усилия и труд на местните ентусиазирани винопроизводители, постоянно развиващите се AOC (Apellation d’Origine Controllée), превръщат вината от този район в едни от последните, значими бижута във виненания бранш по Света.

Това е Новия Свят на Великите вина!