Вълнуващата история на Château Gilbert & Gaillard започва, когато двама от най-популярните винени дегустатори решават да отдадат заслуженото на зебележителния винен регион Лангедок. Филип Гайар и Франсоа Жилбер са ключови лидери на общественото мение в световните винени среди, респектиращи целия винен свят дегустатори и критици.
Създателите на едноименната дъщерната марка на тяхното издателство – Gilbert & Gaillard, те издават популярното си в цял свят списание на английски език, разпространено на всичките пет континента. Постоянните пътувания на двамата критици им дават ценна представа за многоликата винарска индустрия по целия свят, от Южна Африка до Калифорния през Италия, Испания, Португалия и по всички части на света. Те решават да увековечат 25-годишния си опит като превърнат едно изключително имение от Лангедок в прекрасно бижу, комбинирайки и всички съвременни тенденции. Това е Шато Жилбер & Гаяр, което заедно със своите собственици демонстрира всички качества на един приказен тероар в AOP Saint-Chinian.
Районът на апелацията на Сен Шиня се намира на 15 километра от Средиземно морето, северозападно от Безие, в департамента Еро. Той обхваща 20 различни микротероара, чийто почвени характеристики са разделени на два много различни типа: глинесто-варовикови почви на юг и шийстови на север. Червените вина от лозята, отглеждани в шистовата част, са богати, обилни и кадифени с аромати на червени плодове и подправки, вливащи се в какао и печени нотки на кафе през годините. Вината от глинесто-варовиковата част, като тези на Château Gilbert & Gaillard, показват по-минерален, гъвкав и ароматен характер с възхитителни нотки на плодове, подправки и билки Гариг. Те също така могат да се похвалят със значителен потенциал за стареене.
Винарната на Шато Жилбер & Гаяр може да се похвали със съоръжения за производство на вино, които са едновременно модерни и авангардни. Тя е оборудвана с най-съвременните бетонни цистерни с форма на лале – Нико Вело, по-често срещани в най-голямите, класически и престижни Шата в Бордо ( Châteaux Cheval Blanc, La Conseillante, Prieuré-Lichine и Domaine de Chevalier), тъй като те осигуряват идеални условия за контрол на температурата и съхранение. Това бутиково и авангардно оборудване позволява да се демонстрират най-важните качества на тероара и пълния потенциал на гроздето да се освободи по време на производството.