Château de Tracy

Най-старите исторически данни, които са открити на пергамент в Шато дьо Траси датират от 1396 година. В него е посочено, че по това време вече са били отглеждани лозя на същата територия – днешната собственост на Château de Tracy. 

Château de Tracy

Първите членове на шотландското благородническо семейство Stutt (Щут) във Франция са управлявали голямата армия, дошла от Шотландия, за да помогне на бъдещия Крал на Франция Charles VII по време на Стогодишната война срещу Англия. След натурализацията фамилията им е галицизирана, за да стане d’Esttut. През 1586 г. Франсоа Щут се жени за Мадам дьо Траси.

Château de Tracy се управлява от едни и същи благороднически семейства от 14-ти век до днес – d’Esttut и d’Assay.

В края на деветнадесети век лозята с първокласен Совиньон Блан са строго организирани и контролирани от Граф Жак дьо Траси. Именно той е първият, който тук бутилира вино с апелация  Pouilly Fumé и разпространява вината на Château de Tracy във Франция и Русия.

През 1950 год. Jacqueline de Tracy се омъжва за Граф Alain d’Assay. Заедно, те възстановяват лозята в пределите на Шато дьо Траси и започва новата ера на емблемата на Пуйи Фюме – техния емблематичен Совиньон.

Днес Château de Tracy се ръководи от най-малката дъщеря на Comte and the Comtesse Alain d’Estutt d’Assay  – Juliette d’Assay. Тя продължава да следва духа на съвършенството, който винаги е преобладавал, като произвежда възможно най-добрите вина за този тероар. Изключителните почви, преобладаващи около Шатото (Kimméridgien lime stone и Silex ) подчертават благородството и силата на Совиньон и позволяват производството на вина както плодови, така и минерални и перфектно структурирани. Смесването на тези две почви  позволява развитието на огромна сложност от аромати и вкусове.

Без торове и химически препарати

През последните дванадесет години в Шато дьо Траси отглеждането на грозде е изцяло съобразено с опазване и стриктно съобразяване с околната среда. Не се използват никакви изкуствени торове и препарати, няма химическа обработка. Понякога се извършва „зелен гроздобер“, който също допринася за произвеждане само на висококачествени вина. В зависимост от метеорологичните условия, често се стига до 4-5 бертиби (само на ръка) на реколта, със цел постигане на максимална зрялост на цялото грозде. Естествено, в следствие на всички тези грижи, добивът е много нисък, за сметка на изключително високото качество.

Тези усилия са възнаградени и през 2014 г. Шато дьо Траси получава престижния сертификат – Haute Valeur Environnementale с най-високата 3-та степен.