Производители от Pic Saint Loup

Pic Saint Loup (Пик Сент Лу) е една от най-новите приети апелации в Лангедок и въпреки това, много бързо (само за 3 години) става Grand Cru – едно от общо 5-те в Лангедок. Може би най-интересната апелация в момента, с климатична уникалност, която прави вината неподправени. Определено едно от бижутата на региона.

Кое прави региона Pic Saint Loup толкова различен и впечатляващ :

  • Голямо разнообразие от микро тероарти: твърд варовик, мек варовик, лайм стоун, доломити, сипеи, речен варовик и мергел.
  • Най-сверната част на Лангедок.
  • На север е под влиянието на континенталния климат и типичния планински, северен вятър. Всичо това е смесено с влиянието на средиземноморския климат, в следствие от близостта на брега на юг.
  • Горещи и сухи лета, предшествани от свежа пролет, се редуват със зимния и есенния сезон, студени и дъждовни.
  • Реално Пик Сент Лу е най-добре и постоянно „напоения“ Лангедок – средно 1000 милиметра годишен стълб. Това е много важно, имайки предвид горещите и сухи лета в района, с изявен дефицит на валежи. – Температурите и по-специално термичните им амплитуди също са много характерни. Силно контрастиращи между деня и нощта (подобно на Прованс и Рона) по време на ветровития период на узряване, те насърчават оптималното съзряване на гроздето, донасящо богатство и баланс във вината на Pic Saint Loup.
  • Благодарение на релефа си, тероарът е предпазен от силните бури, но не и от умерени пориви на ветровете Мистрал и Трамонтан, които предпазват лозята от болести и гниене.

Именно тези климатични характеристики допринасят за спецификата на вината от Pic Saint Loup и оформят уникалния им органолептичния им израз.

Характерни червени вина за района са с минимум 50% Сира в комбинация с Гренаш и Мурведр. Карбонична мацерация на 10% от гроздето. Характерно розе за района на Пик Сент Лу е минимум 30% Сира, в комбинация на Гренаш и Мурведр

Общата площ на лозята в Pic Saint Loup е 1200хектара, като от тях около 60 са на независими производители.