Лозята на Бургундия са едно от несравнимите културни наследства на Франция, с изключително разположение – на 1 час от Лион и 2 часа от Париж. Разпростирайки се в североизточната част на Франция, този изключителен винен регион е в близост до големите европейски столици.
Тази благоприятна ситуация не е нова: от Античността и още повече през Средновековието лозята в Бургундия са били на първокласен търговски път, свързващ Северна Европа със Средиземноморския басейн. Формирайки връзката между долината на Рона и района на Париж, Бургундия е историческо място за преминаване и обмен.
150-километровите бургундски лозя се възползват от особено благоприятни климатични условия. Този кръстопът на средиземноморски, континентални и океански влияния допринася до голяма степен за богатството и световната известност на вината от този район.
Със своите 28 715 хектара лозя в производство, Бургундия представлява 3% от френските лозя. Въпреки този факт, именно този район е най-популярния не само във Франция, но и по Света.
Лозята на Бургундия са дом на знатни сортове. Повече от 80% са насаждения от Шардоне и Пино Ноар, останалата част са Гаме и Алиготе. Региона предлага перфектните климатични условия и тероар, за да дадат тези сортове най-доброто от себе си.
Вината на Бургундия са предимно едносортови. „Чистотата“ на израза , означава че всеки парцел и всяка реколта са със своя индивидуалност и уникални характеристики.
Тук Шардоне и Пино Ноар придобиват уникална ароматна експресия с богатство от цветя, плодове и подправки.
Бургундските вина съществуват в пълната палитра от цветни нюанси, в зависимост от сорта, апелацията, реколтата и възрастта на виното.
Пино Ноар вероятно е пренесен в Бургундия по време на римската епоха. Това е сортът, който утвърждава репутацията на региона за „велики“ червени вина.
Култивиран от местните преди векове, Шардоне е отговорен за „великите“ бели вина от e Côte de Beaune, Côte Chalonnaise, Mâconnais и Chablis.
Друг много стар сорт, Гаме , носи името на селце в Saint-Aubin, близо до Puligny-Montrachet. Популярен сорт за червени вина от Mâconnais, той се използва и като част отбленда за Coteaux Bourguignons, Bourgogne Passe-Tout-Grains и някои Crémant de Bourgogne.
Aligoté е друг стар сорт от Бургундия. Може да се намери в региона на места, които не са подходящи за Пино Ноар или Шардоне, но въпреки това са добри места за отглеждане на лозя. Лозарите го използват, за да направят Bourgogne Aligoté, AOC Régionale. Aligoté, също като Chardonnay, Pinot Noir и Gamay, може да се използва и в производството на Crémant de Bourgogne.
„Les Climats“ и „Lieux-dits“ (Климатите и Местностите) са бургундската концепция за тероара. В Бургундия всеки парцел е с отделен микроклимат.
Всички парцели са постепенно и точно разганичени и от хората и носят своите наименования още от Средновековието. Всеки Климат има специфични геоложки, хидрометрични и експозиционни характеристики. Произведенто грозде от всеки „Climat“ се винифицира поотделно, от един сорт грозде и така произведеното вино носи името на „Climat“, от което произхожда. Личността на всеки „Climat“ се изразява във виното, реколта след реколта, благодарение на ноу-хауто на лозаря. Никъде другаде по света човек не се е стремил да свърже по такъв точен и интимен начин производство на вино с мястото на производство.
По този начин „Climats de Bourgogne“ и „Lieux-dits“ съставляват самата същност на бургундския лозарски модел. Те гарантират типичността на всяко вино и ви предлагат уникално вкусово изживяване.
Изключителните бургундски вина идват от 5 основни прилежащи региона:
- Chablis и Grand Auxerrois
- Côte de Nuits и Hautes Côtes de Nuits
- Côte de Beaune и Hautes Côtes de Beaune
- Côte Chalonnaise
- Mâconnais
В Бургундия са класифицирани общо 84 апелации, между които:
- 33 Grands Crus
- 44 Premiere Crus и Villages
- 7 Regionales