Mas Amiel

Mas Amiel най-емблематичният производител в Мори (Maury). Лозята се простират в сърцето на долината Agly, във френския регион Русийон. През далечната 1816 г. епископ използва един от своите парцели като залог в игра на карти. Той го губи от Ремонд Амиел и така се ражда Мас Амиел. По онова време върху него е имало само 10 хектара лозя, но оттогава нараства значително.

Днес, Мас Амиел със своите 130 парцела лозя представлява значително историческо наследство и световно признат експерт в метода „мутаж“ (mutage).

Мас Амиел е купен от Оливие Десел през 1999 г. Сега Оливие посвещава цялото си време на различните си винени проекти (притежава изключителни имоти в Бордо и Бургундия). Той обновява обстойно лозята, запазвайки традициите, стриктно следвайки принципите на биодинамичното земеделие.

Имението се простира на 226 хектара, от които 170 хектара лозя. Част от парцелите са с насаждения, датиращи между 1900 и 1950г. Добивите от хектар са ниски, вариращи от 10–22 хектолитра/хектар, което гарантира създаването на изключителни вина.

Гренаш Ноар е Краля на сортовете, а сърцето на гамата Mas Amiel се формира от традиционните сладки подсилени вина, които са уникални за този регион. Те се получават чрез прекъсване на ферментацията, като се добавя чист алкохол, което позволява виното да запази част от своята естествена захарност. Следващият етап е уникален за Maury: виното се поставя в стъклени демижони и се оставя навън за една година. Това причинява умишлено окисляване и променя цвета на виното, като го прави по-светло и развива изключителни вкусове и аромати. След това се връща в избата и преминава в големи, стогодишни бъчви където отлежава 20, 30, 40 години или повече. Резултатът е сложно сладко вино с истински интензитет.

Десел също така е пионер в нов стил на Maury: този, в който виното е защитено от въздуха и топлината след като бива подсилено, така че да запази интензитета на плодовете си. Той също така въвежда нова категория в региона – сладки вина, направени от грозде, оставено да стафидира.

Decelle и неговият екип осъзнават, че тероарът има потенциал за производство на наистина качествени сухи вина поради богатството на почвата. От пристигането си в домейна, екипът поставя за своя мисия да създаде AOC в Maury за производство на сухи вина. Днес, домейнът се гордее със своите сухи вина от единични парцели или смесени кювета със защитени наименования за произход Maury Sec и Côtes du Roussillon AOC. Основните сортове, които се отглеждат са: Гренаш, Grenache Passerillé, Макабю, Каринян, Сира, Мускат, Гренаш Гри.

Със своите 130 парцела, домейна може да се похвали с голямо разнообразие по отношение на тероари и пейзажи, което заедно с благоприятното местоположение са предпоставка за екологично и биологично производство.

MAS AMIEL получава биологичен сертификат през 2017 г. за всички 150 хектара лозя, а от 2020 г. е сертифициран и от Biodyvin, като биодинамичен производител. Този подход гарантира доброто състояние на почвата и растенията, като по този начин осигурява напълно здраво грозде. Въз основа на задълбочено разбиране на законите на живия свят, това е единственият начин да се запази изразът на терора във всяко вино.

34.00 лв.

Година на гроздобер: 2020 Бутилка: 750ml Сортово съдържание: 100% Гренаш Ноар Производител: Mas Amiel

34.00 лв.

Година на гроздобер: 2020 Бутилка: 750ml Сортово съдържание: 100% Сенсо Производител: Mas Amiel

34.00 лв.

Година на гроздобер: 2020 Бутилка: 750ml Сортово съдържание: 100% Сира Производител: Mas Amiel

30.00 лв.

Година на гроздобер: 2020 Бутилка: 750ml Сортово съдържание: Гренаш, Сира, Каринян Производител: Mas Amiel

39.00 лв.

Година на гроздобер: 2017 Бутилка: 750ml Сортово съдържание: Гренаш, Сира, Каринян (25-45 годишни лозя) Производител: Mas Amiel