Сулфити във виното

Сулфити във виното

Всички вина могат да съдържат незначителни количества серен диоксид, дори и тези произведени без добавени сулфити. По време на алкохолната ферментация и в зависимост от дрождите, съществува естествен процес по отделяне на серен диоксид (химично съединение, принадлежащо към семейството на сулфитите). Често естествено отделените количества са близки до нулата и зависят от самата специфика на винификацията.

Добавяне на сулфити във виното

Според класическия процес на производство на вино, допълнителното добавяне на сулфити е част от производствения процес.

Сулфитите се добавят главно заради качествата им на антиоксиданти и антисептици.
–  Серният диоксид действа като антиоксидант, прави виното по-устойчиво и го предпазва от влошаване, причинено от кислорода във въздуха и контакта му с виното.
–  Серният диоксид също е и антисептик. Виното е химически нестабилен продукт, в който широк спектър от бактерии и дрожди могат да живеят и да се развиват дълго време. Някои са полезни за приготвяне на вино, но други са способни необратимо да го променят. Сулфитите улесняват енолога да контролира микробната флора на виното и имат действие на консервант.

Още през 19 век известния френски учен Луи Пастьор (1822-1895), пионер в микробиологията, демонстрира антисептичните и антиоксидантните свойства на сулфитите. По този начин решава икономически проблем: улеснява износа на френски вина (чрез добавяне на сулфити), които дотогава са били твърде нестабилни в периода на транспортирането им.

Процеса по добавяне на сулфити може да бъде на няколко етапа по време на винопроизводството, със съответното увеличение на количественото съдържание в съотношение мг/л.:

  • по време на траснпортиране (след гроздобер),
  • преди ферментация,
  • по време на бутилиране.

Общоприетите нива за по-масовите вина са 200-300 мг/л.

Сулфитите и отрицателното въздействие върху здравето ни

Сулфити и главоболие: За съжаление, сулфитите нерядко могат да причинят главоболие при някои хора, които са чувствителни към тях. Попадналият в човешкия организъм серен двуокис се свързва с хемоглобина в кръвта, в следствие на което намалява количеството на пренасяния с кръвта кислород. Мозъчните клетки не получават необходимото количество кислород и човек се чувства отпаднал, с виене на свят и главоболие. Колкото по-голямо количество добавени сулфити погълнем, толкова по вероятно е да имаме главоболие, след това. Също така редовното поглъщане на големи количества серен диоксид може да попречи на усвояването на витамин B1 от организма.

Алерген: Тази добавка също е класифицирана официално като алерген. Ето защо етикетите за вино носят обозначението: „Съдържа сулфити“.

Сулфити и астма: Серният диоксид може да причини алергии, особено при хора страдащи от астма, които са изключително чувствителни към нивата на сулфити във вино и храни.

Именно поради зачестилите оплаквания на по-чувствителни към приемането на сулфити хора, все повече независими френски винопроизводители,  започнаха да създават вина без добавени сулфити.

Ние от Мулен винаги внимателно сме подбирали нашите партньори-винопроизводители. Днес, следването на тенденцията за създаване и предлагане на супер изчистени вина е наша визия.

Вина без сулфити, възможно ли е?

Както казахме в началото, всички вина съдържат макар и минимално количество сулфити, тъй като тези съединения се образуват естествено по време на алкохолната ферментация.

Възможно е обаче да се правят вина без добавени сулфити, при които съдържанието на естествено създадените да е близо до нула т.е по-малко от 10мг/л.

Първата стъпка е винаги да има реколта с първокласно качество. Тъй като гроздето няма да има защита по време на транспорт, трябва да се гарантира високо качество на суровината, донесена в избата на нашите винопроизводители.

След това вината без добавени сулфити са подложени на строг контрол. Винификацията на вина без серен диоксид е процес, съчетаващ ноу-хау и техническо овладяване.

Повечето ни партньори започват това предизвикателство със създаване на червени вина, тъй като танините, присъстващи повече в червеното вино, отколкото в розе и бели вина, имат защитна роля. Разработването на розе вино без добавени сулфити и бяло вино без добавени сулфити е още по-сериозно предизвикателство!

В нашето портфолио можете да намерите както първокласни вина, без добавени сулфити, така и биодинамични вина, в които има минимално добавени такива (само по време на бутилиране) т.е съдържание само на 10-15мг/л.