За всички любопитни да усетят съвършенството на природата, което съчетава симбиозата между хората, растенията, животните и земята.
Ще споделим с Вас нашите открития от 23.01 до 29.01, когато ще можете да опитате нашата селекция от 6 натурални и оранжеви вина на специална цена в традиционния ни Wineemotion Happy Hour – La Cave du Moulin, ул.Солунска 33
Така модерното в последно време натурално вино, всъщност не е нещо ново, а традиционен начин за създаване на вино. Хората правят ферментирал гроздов сок без добавки от хиляди години.
Натуралното вино е по-скоро концепция, отколкото строго дефинирана категория с точни характеристики. В най-чистата си форма това е вино, произведено от неподправен ферментирал гроздов сок и нищо друго.
Общоприетото определение за натурално вино е това, което ферментира спонтанно с местни дрожди. Все още няма ясни и конкретни дефиниции, както и изявен сертифицираш орган. Тези вина до голяма степен не се манипулират, нямат добавени сулфити и съдържат само следи от естествено създадени по време на ферментацията SO2. Наличието на сулфити обаче не дисквалифицира непременно една бутилка от категорията натурални вина. Малки количества сулфити – около 10 до 35 части на милион обикновено се считат за приемливо количество консервант за добавяне при етапа на бутилиране.
Гроздето расте в лозе, което се отглежда биологично или биодинамично . Не се използват хербициди и почвата се разорава, където е възможно, често с покривни култури между редовете, насърчавайки дълбок растеж на корените и аерация, наред с други предимства. При тези методи имаме натурален, тероарен характер на виното,с богата минералност.
Реколтата се събира ръчно, което носи зрели, чисти плодове във винарната, а добивът (грозде от декар/хектар) е мнго нисък и се контролира чрез резитба (ограничаване на броя на пъпките на растение) и чрез задържане на стари лози с по-нисък добив.
Често тези винопроизводители се наричат „хипита“ и имат много философски поглед – пълно доверие в силата на природата, без контрол и намеса.
Ферментацията се извършва, като се използват само местни/диви дрожди, естествено присъстващи в лозето и избата, което позволява да се изразят истинските вкусове на гроздето и минералните качества на почвата.
Такива вина не са нито филтрирани, нито фини, което означава, че може да съдържат утайка или дори да изглеждат мътни. Стъпките, свързани с филтриране и избистряне, изискват допълнителни продукти като колаген и яйчен белтък, които не са общоприети за използване в натурални вина.
Натуралните вина могат да бъдат землисти, леко газирани, „диви“, приятно непредсказуеми и безкрайно интересени. Ентусиастите и експертите използват термини от истинско до сурово и неподправено, за да формулират естеството на многото вина в тази широка категория, което може да се прояви като мътно, фънки или кисело – но всяко естествено вино е толкова уникално, колкото и тероарът и техниките му за ферментация.
Оранжево вино
Най-общо казано – бяло вино, създадено, чрез методи и практики, характерни за производство на червени вина. Защо ентусиазираните и любознателни винопроизводители използват тези практики….
„Танините“, които се намират най-вече в червените вина (поради процеса на накисване с кожата), имат подобни на сулфитите антисептични и антиоксидантни качества. Това означава, че бяло вино, което е натурално (без или с много малко добавени сулфити), е виното, което е най-склонно към промяна или към развитие на вредни бактерии. Ето защо винопроизводителите, които създават натурални бели вина оставят бялото грозде да се накисва с кожата и дръжките, за да подсили естествената защита на виното благодарение на танините, които ще се извлекат. Люспите на бялото грозде всъщност са жълти, оранжеви, златисти или дори розови в отенъка си, така че когато сокът ферментира със ципите, виното придобива оранжев или оранжево-розов цвят. Поради това тези вина често имат много повече структура, комплексност и богатство на аромати. Тази прекрасна сложност, заедно с ползите за здравето са причините оранжевото вино да е толкова популярно!
Оранжевите вина обикновено имат по-пикантен характер – те не са задължително цутрусови или флорални. Имат изявени танини, които правят виното по-тръпчиво, с усещане за мощно розе или дори червено. Обичайните вкусови нотки включват сушени цветя или сено, костилкови плодове като кайсии и сушени плодове.
Въпреки че много оранжеви вина се приготвят по естествен начин, просто поради факта, че производителите на тези вина са склонни да се фокусират именно върху естествените и наследствени методи на винопроизводство, оранжевото вино не означава непременно натурално вино.
То е дотолкова натурално, доколкото е отгледано органично и устойчиво в лозето, след което е направено без много промени в него, особено без никакви добавки като химикали и с малко количество сулфити, ако има изобщо.