Domaine de La Janasse

През 1967 г. Еме Сабон се завръща от военната си служба  и  поема лозята на баща си.

През 1973 г. Еме построява собствена изба. Domaine de la Janasse е роден и кръстен на семейната ферма, която е в Courthézon, в местността „La Janasse“. Осъзнавайки потенциала на  почвите, той си поставя за цел да  разшири имението, като придобие нови парцели. От 15 хектара в самото начало, La Janasse сега достига повече от 90 хектара.

 

През 1991 г., след техническа диплома по лозарство и енология в Beaune и още една по маркетинг в Mâcon, Кристоф Сабон – най-големият син на Aimé – се връща в La Janasse, където му „дават ключовете от избата“. През 2001 г. Изабел – дъщерята на Еме – се дипломира като енолог от университета в Тулуза и се присъединява към екипа. С Елен, съпругата на Еме, семейството се събира отново в La Janasse.

Поради фрагментираната си структура – повече от шестдесет парцела – районът La Janasse покрива мозайка от тероари . Задълбочените изследвания на почвата, изложението и микроклимата помагат  за идеалното организиране на лозето. Белите сортове и Сира са засадени върху пясъчни варовици, изложени на изток , за да се запази свежестта и финеса.  Лозята с Mourvedre  са засадени върху глинесто-варовикови почви, покрити с речни камъни , за да достигне гроздето перфектна зрялост.

 

„Качеството на реколтата в домейна като цяло ще покаже резултата от работата, извършена в лозето през цялата година. Това е жизненоважен въпрос, тъй като ни помага да разберем как се развиват нашите земи и лозя.“

За всеки парцел винификацията протича по различен начин, въпреки това основните насоки винаги се спазват: частично премахване на дръжките от 50% до 80% (в зависимост от зрелостта на стъблата) някои парцели Гренаш се подлагат на 2 до 4 дни студена мацерация; ежедневно ръчно изпомпване  за да се получи щадяща екстракция на танините; контрол на температурата (от 28 до 32°C); 3 до 4 седмици дълга мацерация за оптимална екстракция; отделяне на свободния  сок и пресования  ( при дегустацията се решава дали да бъдат смесени или не).

 

25.50 лв.

Година на гроздобер: 2020 Бутилка: 750ml Сортово съдържание: 40% Гренаш, 20% Мурведър, 20% Каринян, 15% Сира, 5% Сенсо Производител: Domaine de la Janasse

24.00 лв.

Година на гроздобер: 2018 Бутилка: 750ml Сортово съдържание: 55% Мерло, 25% Сира, 10% Гренаш, 10% Каберне Совиньон Производител: Domaine de la Janasse

29.50 лв.

Година на гроздобер: 2019 Бутилка: 750ml Сортово съдържание: 50% Гренаш Блан, 15% Клерет, 15% Бурбулен, 10% Вионие, 10% Русан Производител: Domaine de la Janasse

34.90 лв.

Година на гроздобер: 2020 Бутилка: 750ml Сортово съдържание:100% Вионие( част от насажденията от 1998г.) Производител: Domaine de la Janasse

105.00 лв.

Година на гроздобер: 2016 Бутилка: 750ml Сортово съдържание: 65% Гренаш(стари лозя), 20% Сира, 10% Мурведър, 5% Сенсо Производител: Domaine de la Janasse

144.00 лв.

Година на гроздобер: 2013 Бутилка: 750ml Сортово съдържание: 100 % Гренаш ( насаждения от 1912 г. ) Производител: Domaine de la Janasse