“Отдавна съм пристрастен към вината на семейство Сабон и Domaine de la Janasse. Почти всичко, което правят, от тяхното Vin de Pays, през Côtes du Rhônes до водещите им вина от Châteauneuf du Pape, е забележително.“ – Робърт Паркър
Домейн дьо Ла Жанас определено е един от винените имоти – еталони в долината на Рона. Днес Janasse се управлява от талантливите брат и сестра – Кристоф и Изабел Сабон. Намира се в североизточната част на регион, близо до Courthézon. Притежава едни от най-старите парцели с лозя (от началото на миналия век), от които създава изключителен „нектар“.
Доказателство са вече 4 вина, оценени с изключителните 100/100 по Робърт Паркър.
През 1967 г. Еме Сабон се завръща от военната си служба и поема лозята на баща си. През 1973 г. той построява собствена изба. Domaine de la Janasse е роден и кръстен на семейната ферма, която е в Courthézon, в местността „La Janasse“. Осъзнавайки потенциала на почвите, Еме Сабон си поставя за цел да разшири имението, като придобие нови парцели. От 15 хектара в самото начало, La Janasse днес се простира на повече от 90 хектара собствени лозя.
През 1991 г., след техническа диплома по лозарство и енология в Beaune и още една по маркетинг в Mâcon, Кристоф Сабон – най-големият син на Aimé – се връща в La Janasse, където му „дават ключовете от избата“. През 2001 г. Изабел – дъщерята на Еме – се дипломира като енолог от университета в Тулуза и се присъединява към екипа. С Елен, съпругата на Еме, семейството се събира отново в La Janasse.
Поради фрагментираната си структура – повече от шестдесет парцела – районът La Janasse покрива мозайка от тероари. Задълбочените изследвания на почвата, изложението и микроклимата помагат за идеалното организиране на лозето. Белите сортове и Сирата са засадени върху пясъчни варовици, изложени на изток, за да се запази свежестта и финеса. Лозята с Mourvedre са засадени върху глинесто-варовикови почви, покрити с речни камъни, за да достигне гроздето перфектна зрялост.
„Качеството на реколтата в домейна като цяло ще покаже резултата от работата, извършена в лозето през цялата година. Това е жизненоважен въпрос, тъй като ни помага да разберем как се развиват нашите земи и лозя.“ – Aimé Sabon