Производители от Бордо

Историята на най-прочутият винарски регион в света обхваща много различни етапи – от първите данни за засадeни лозя от Римляните, през историческата класификация на районите от Наполеон III през 1855 г. , за да достигнем до днес, когато прекрасните вина от Бордо са прочути в цял свят, радвайки се на изключителна репутация и нестихващ интерес.

Лозята на Бордо се простират върху голяма част от департамента Жиронд на надморска височина между 15 и 120 m по хълмове и алувиалните тераси, граничещи с река Жиронд. Тя е широко устие, в което се събират реките Гарона и Дордон, преди да се влеят в Атлантическия океан.

По бреговете на Жиронд, първите лозя се появяват на десния бряг, северно от град Блейе, а на левия бряг от Сен Вивиен дьо Медок.

Днес основните винарски региона са шест:
– Регион Médoc,
– Регион Blayais-Bourgeais,
– Регион Graves и Pessac-Léognan,
– Регион Cérons, Barsac et Sauternes,
– Регион l’Entre-Deux-Mers,
– Регион Libournais със Saint-émilion, Pomerol, Fronsac, Castillon-la-Bataille и Côtes-de-Francs.

Вината от Бордо

Съществуват три основни класификации за вината от Бордо: Grand Cru Classé, Cru Bourgeois и Cru Artisan. Grands Crus Classés, Medoc, Graves и Sauternes, класификацията от 1855 г.

Първата класификация се провежда през 1855 г. по време на Световната изложба в Париж по искане на Наполеон III. Тя се отнася за вината на Медок, Грав и Сотерн. Със Grand Cru Classé през 1855 г са класифицирани 60 Шата от Медок, 1 от Грав и 27 от района на Сотерн.

Класификацията от 1855 г. разделя класифицираните вина Grand Cru на пет класа: Premier Grand Cru Classé, Deuxième Grand Cru Classé, Troisième, Quatrième et Cinquième.

Климатът на Бордо

В близост до Атлантическия океан, реките Дордон, Гарона и устието на Жиронд, лозята на Бордо се радват на умерен океански климат, мек и влажен.

Гората Ланд намалява студеното океанско влияние и защитава лозята на Медок, Грав и Сотерн от ветрове, идващи от атлантическото крайбрежие. Гарона, Дордоня и техните острови и много притоци, които рисуват пейзажа, също помагат за  защитата на лозята от замръзване. В североизточната част на региона се проявява и континенталното влияние. Лятото е горещо и бурно, есента е слънчева. Пролетните студове са редки, а зимите са меки.

Почвите

Основните почви, на които са засадени лозята на Бордо са с много различни и разнообразни характеристики:
–  силициеви пясъчници, чакълести, пясъчни глини, когато почиват върху чакълесто-пясъчни алувиални наноси, 
– кафяви варовици, глинесто-варовикови, мраморно-варовикови образувания, с високо съдържание на глина, 
–  чакълести глини, съставени от елементи, получени в резултат на ерозията и трансформацията на материалите, свързани с алувий, отложен от реките, идващ от околните релефи.

Винопроизводство

Около 6 800 000 hl годишно се произвеждат в Бордо. Това са главно червени вина, включително 300 000 хектолитра бели вина, 200 000 хектолитра розе и малко количество Crémant de Bordeaux. От 119 000 хектара лозя, приблизително 80 % червени са червени и 20 % бели.

Основните сортове грозде са:
– за червени вина: Каберне Совиньон, Каберне Фран и Мерло,
– за бели вина: Семион, Совиньон и Мускадел.

Разпределението на сортовете грозде в купажите варира в зависимост от секторите и спецификите на всяка апелация. Например основните насаждения на Мерло са на десния бряг, където обхваща около 75% от засадените площи и само 40% на левия браг, където доминира Каберне Совиньон.

Crus Bourgeois

За да може един винопроизводител и Шато да бъдат в класификацията на Crus Bourgeois, те трябва да бъдат в от едно от 8-те наименования в апелацията на Medoc, която обхваща левия бряг. Наименованияа са: Pauillac, St. Estephe, Margaux, St. Julien, Moulis, Listrac, Haut Medoc и Medoc.

Десетте най-важни факта, които трябва да знаем за производителите и вината от Crus Bourgeois Bordeaux:

  • Те представляват над 25% от всички вина от района на Medoc.
  • Класификацията на вината със Crus Bourgeois за първи път се провежда през 1932 г.
  • По време на първата класификация на Crus Bourgeois през 1932 г. са класифицирани 444 Шата.
  • Днес има само 267 класифицирани имения със Crus Bourgeois.
  • Класификацията се провежда всяка година, като ежегодно се подновява (или не) класифицирането на всеки един производител.
  • В Haut Medoc има повече класифицирани вина от Crus Bourgeois, отколкото във всеки друг район на Бордо.
  • Класификацията на вината Crus Bourgeois Bordeaux е единствената класификация, която се подновява всяка година.
  • Мерлото като сорт е също толкова важно за купажите, колкото Каберне Совиньон за много от вината със Cru Bourgeois Bordeaux.
  • Класификацията на вината Cru Bourgeois Bordeaux е единствената класификация, основана само на резултатите от слепи дегустации.

ПРОИЗВОДИТЕЛИ

60.00 лв.

Година на гроздобер: 2013 Бутилка: 750ml Сортово съдържание: 72% Каберне-Совиньон, 28% Мерло Отличия: 86/100 pts. Decanter Производител: Château d’Agassac

65.00 лв.

Година на гроздобер: 2011 Бутилка: 750ml Сортово съдържание: 60% Каберне Совиньон, 40% Мерло Отличия: 91/100 pts. Wine Enthusiast; 88pts. Robert Parker Производител: Château d’Agassac

32.40 лв.

Година на гроздобер: 2017 Бутилка: 750ml Сортово съдържание: 60% Мерло, 33% Каберне - Совиньон, 7% Каберне Фран Отличия: 91/100 pts. Wine Enthusiast, USA January 2017 Производител: Château d’Agassac