ЖУРА

Сгушен между Бургундия и швейцарската граница, този малък район в източна Франция е липсващо парче от пъзела за много любители на виното.

Вероятно най-неизвестният винен регион на Франция, вината на Жура са необичайни, отличителни и напълно различни от вината, произведени навсякъде другаде по света.

Вина, които имат хиляди истории за разказване: истории за пенливи, жизнени или търпеливи, сухи или сладки, които пълнят душата с мощни и фини вкусове като пресни и захаросани плодове, подправки и мармалади, цветя и бисквити, чай и сирене Comté. Всяка глътка разкрива нови съкровища, с местни и екзотични аромати и неочаквани, мистериозни вкусове. С техните ярко-златни и рубинени нюанси вината Jura дължат превъзходството на тероарите и традициите , на ноу-хау и страст.

Уникален, щедър, екзотичен, гладък, сладък, див, фин, хармоничен, лек или мощен: множество стилове, които да се насладите!

Лозята, които се простират в подножието на планините, са сред най-старите във Франция. На площ от близо 80 km, от Salins-les-Bains до Saint-Amour, почвата е подходяща за производство на червени, бели и розе вина.
В Жура се отглеждат само пет сорта грозде. Макар че повечето от тях се състоят от винаги универсалното Шардоне, поне по отношение на обема, винопроизводителите са култивирали уникално и местно за техния регион грозде.

Саваня

Вероятно най-характерното грозде за района , Savagnin е дребно със светла ципа, което узрява бавно- решително предимство в студени региони като Jura. Вината, произведени от Саваня са сухи и леко пикантни и свежи.

Трусо

Взискателно, късно грозде . Готовото вино развива интензивни ,пиперливи, пикантни вкусове и нотки на червени плодове.

Poulsard/Ploussard

Въпреки че е черно грозде, ципата на Пулсард е много тънка, дори повече от тази на пино ноар, а червените вина, произведени от него са по-близки по пигмент до розето. Характерни са с деликатност и флорални аромати.

Пино Ноар

В Жура Пино ноар традиционно се смесва или с Пулсар, или с Трусо, главно за цвят. Съвсем отскоро някои винопроизводители произвеждат едносортови вина от Пино ноар, които са по-леки и по-землисти от техните бургундски събратя.

Шардоне

Поради ниските температури вината Шардоне, произведени в Жура са по-близки по стил до тези от Шабли, отколкото до Бургундия. За да се борят с високата киселинност, те често отлежават за дълги периоди в дъбови бъчви.

С такива уникални местни сортове грозде и предизвикателен климат не е изненада, че вината, произведени в Жура, не приличат на тези, произведени навсякъде другаде по света. Най-общо казано, вината на Jura са известни с това, че са окислителни и предизвикателни. Произвеждат се в следните стилове:

• Vin Jaune

Буквално „жълто вино“, Vin Jaune е най-известният стил вино на Jura. Традиционно произведено от грозде Саваня , набрано възможно най-късно. Полученото вино отлежава в дъбови бъчви. Но за разлика от практиките за винификация в други региони на Франция, в Jura бъчвите никога не се доливат. Докато виното бавно се изпарява, върху него се образува тънък филм от дрожди, наречен воал, който частично го предпазва от окисление. След най-малко шест години и три месеца (въпреки че повечето винопроизводители чакат по-дълго), концентрираното, окислено вино се бутилира в специална бутилка, наречена клавелин. Vin jaune е с интензивен вкус, с преобладаваща орехова нотка и сложен набор от подправки на небцето. Може да се сервира като десертно вино или като акомпанимент към сирене Jura’s Comté (или ако това не е така, всеки добър отлежал чедър ще свърши работа). Също така се комбинира добре с ризото, къри и ястия с гъби.

• Vin Typés

Също етикетирани като Côtes du Jura Tradition, това са бели вина, отлежали в бъчви и оставени да се окислят, като Vin Jaune. Само че те се бутилират доста преди да изтекат шестте години отлежаване Подобно на по-възвишения Vin Jaune, Vin Typé е ядков, с много киселинност и подправки, но не толкова завладяващ като Vin Jaune – нито толкова скъп. Това са вина с добра стойност, които правят отлично въведение в региона.

• Vin de Paille

Супер сладко десертно „сламено вино“, което се прави от грозде, оставено да изсъхне в продължение на шест седмици . След това, точно преди Коледа, то се пресова внимателно и сокът се оставя да ферментира и да отлежи няколко години. Vin de Paille може да се направи от грозде Шардоне, Саваня и Пулсар и е наситено оцветено , богато вино с преобладаващи аромати на орех и стафиди.

• Macvin

Вероятно най-специфичният от винените стилове на Jura, маквинът се прави от едва ферментирала гроздова мъст от остатъците (стъбла, семена, ципи и т.н.) след пресоването. Резултатът е винен ликьор с много нотки на подправки и стафиди и обикновено се сервира като аперитив.

• Crémant du Jura

Jura произвежда и свой собствен стил пенливи вина. Обикновено направени от Шардоне или Пино ноар, тези кремани са плодови, свежи и хрупкави.

 

AПЕЛАЦИИ

Côtes du Jura

Côtes du Jura е най-обширното от регионалните наименования и произвежда всички различни видове вина. Червени, бели, розе, пенливи, сладки и подсилени.

Arbois

Arbois е най-известното регионално наименование в Jurа и е кръстено на прекрасното селце в центъра му. Aрбоа може да бъде във всякакъв стил и да се прави с всяко от петте сорта грозде в региона.

Château-Chalon

Този малък, единствен хълм е много специално и престижно регионално наименование, което произвежда само най-доброто Vin Jaune само от Savagnin. Прави се само в най-добрите години и е наистина уникално и специално удоволствие.

L’Étoile

Дори по-малък от Château-Chalon, L’Étoile е наистина нишова регионална апелация. Тази малка площ произвежда чисто или предимно Шардоне в оксидативен стил и също така прави Vin de Paille и Vin Jaune.

ПРОИЗВОДИТЕЛИ