Производители от Лоара

Долината на Лоара е третият по големина лозарски регион във Франция. Простирайки се от атлантическото крайбрежие до централния район Оверн, Loire е най-дългата река във Франция (1006км). Извирайки от място, където севера среща юга, в районите, през които преминава, изтънчеността среща свежестта, изкуството среща литературата и традицията среща модерността. Тези контрасти, плюс като цяло умереният климат и изключителата палитра от тероари са създадали най-разнообразния лозарски регион в Света.

Доказателства за винопроизводството в горна Лоара могат да бъдат намерени още през първи век пр.н.е., когато районът е бил част от Галия. От това време са открити пещи, използвани за производството на амфори за вино (глинени съдове за съхранение). Производството на вино се разпространява най-вече чрез християнското присъствие, което започва през трети век. Районът остава под римско владичество до 475 г., когато е завладян от вестготите.

Около края на единадесети век холандските търговци достигат до региона през река Лоара и започват да изнасят вина, произведени от Лоара, за нарастващ пазар във Фландрия и Англия. Днес реката се счита за твърде плитка за транспортиране и повечето вина от долината на Лоара се ползват на местно ниво или се транспортират по суша или море.
С повече от две хиляди години история, районът на лозята на долината на Лоара се състои от мозайка от различни климатични условия, почви, географски характеристики и местоположения – всички от които допринасят за разнообразието на вината от долината.

Лозята в Loire Valley се отличават с разнообразието на тяхната естествена среда в резултат на широката гама от соли и субсоли.

Това геоложко разнообразие допринася за наличието на широк спектър от различни типове почви, всички с различна експозиция. Това влияе както на сорта грозде, който се отглежда, така и на избора на земеделските практики. Това също така засяга идеята за тероар, което е много важно в Лоара.

Две са световноизвестните и изключителни контролирани наименования за произход – Sancerre и Pouilly-Fumé.

 

48.50 лв.

Година на гроздобер: 2020 Бутилка: 750ml Сортово съдържание: 100% Совиньон Блан Производител: La Perrière, Loire / Ла Периер, Лоара

43.50 лв.

Година на гроздобер: 2020 Бутилка: 750ml Сортово съдържание: 100% Совиньон блан Производител: Château de Tracy

15.90 лв.

Година на гроздобер: 2020 Бутилка: 750ml Сортово съдържание: 100% Совиньон Блан Производител: La Perrière, Loire / Ла Периер, Лоара

55.00 лв.

Година на гроздобер: 2019 Бутилка: 750ml Сортово съдържание: 100% Совиньон блан Производител: Château de Tracy

21.90 лв.

Година на гроздобер: 2018 Бутилка: 750ml Сортово съдържание: 100% Каберне Фран Производител: Château Mulonnière, Loire/Шато Мюлониер, Лоара

79.00 лв.

Година на гроздобер: 2016 Бутилка: 750ml Сортово съдържание: 100% Совиньон Блан Производител: La Perrière, Loire / Ла Периер, Лоара

53.50 лв.

Година на гроздобер: 2019 Бутилка: 750ml Сортово съдържание: 100% Совиньон Блан Производител: La Perrière, Loire / Ла Периер, Лоара

Река Лоара и многобройните й притоци оказват значително влияние върху лозята. Чрез създаването на широк спектър от микроклимати, всички от които насърчават растежа на лозята, те допринасят за голямото разнообразие от вина в региона.

Големият винарски регион е родината на изключителните сортове Совиньон Блан, Каберне Фран, Шенин Блан, Melon de Bourgogne. Разделен на четири подрегиона, започвайки от Атлантическия океан, навлизайки във вътрешността по река Лоара:
Pays Nantais: Разположен югоизточно от град Нант и най-близо до брега на Атлантическия океан, този район обхваща най-западната част на долината, където река Лоара се влива в Атлантическия океан. Четири наименования Muscadet доминират в района. От четирите, две са особено важни: Muscadet-Sèvre et Maine и Muscadet Coteaux de la Loire – сухи бели вина, произведени от грозде Melon de Bourgogne и произведени тук в по-големи количества от всяко друго наименование в долината на Лоара.

Anjou-Saumur: Следващият подрегион на Западна Лоара се простира от Анжу на северозапад до Сомюр на югозапад. Анжу е най-известен със своето Rosé d’Anjou, традиционно приготвено със сладкото местно грозде Grolleau, но също така се произвеждат и червени (Cabernet d’Anjou и Anjou Gamay) и сухо бяло (Anjou Blanc). Saumur произвежда и розе вино: Saumur Mousseux, пенливо вино, което обикновено се прави с малко Chenin Blanc. Други забележителни наименования включват Saumur-Champigny (лек каберне фран), Coteaux du Layon (средно сладък Chenin Blanc) и Quarts de Chaume и Bonnezeaux (сладък, ботритизиран Chenin Blanc).

Touraine: Този регион в средната Лоара е съсредоточен около град Тур. Touraine е известен с червени вина (Каберне Фран) от Шинон и Бургей, бели вина от Вувре и Монлуи (Шенин Блан) и Пино Ноар и Совиньон Блан от Шеверни. Останалата част от винопроизводствената зона на подрегиона попада под големия и разнообразен тероар Touraine AOC.

Upper Loire: Тази област обхваща най-източната част на долината. Там е домът на две от най-известните наименования на Лоара: Сансер и Пуйи-Фюме. И двете области са известни със своите сухи бели вина, произведени от грозде Совиньон Блан. Горна Лоара обхваща също Quincy, второто най-старо наименование на Франция, и Menetou-Salon, малка област, която често се сравнява със Сансер.

През 2000 г., долината на Лоара между Sully-sur-Loire и Chalonnes-sur-Loire е класифицирана като обект на световното наследство на ЮНЕСКО. Известна с качеството на своето архитектурно наследство, с исторически градове и световноизвестни замъци, долината на Лоара е призната за обект от специален културен интерес. Този район е място за среща на редица човешки ценности и е свидетелство за развитието на естествена синергия между човека и околната среда през две хиляди години история.