Шато Saint-Esteve се намира в областта Лангедок-Русийон в сърцето на Корбиер. Тероарът е част от новата апелация Корбиер-Бутенак, създадена през 2005, която ще стане Бутенак Премиер Крю в близко бъдеще, в знак на признание за типичността на тероара, засаден главно със стари лозя Каринян. Винарското имение притежава 120 ха засадени върху глинено-варовикови и каменисти почви. Лозовите насаждения са разположени главно на юг и юго-запад. Средиземноморския климат е причина за обилното слънцегреене, което допринася за оптималната зрялост на гроздето. Освен това присъствието на северен и сух вятър, значително намалява гъбните болести по лозята. Това води до намаляване на необходимото третиране за предпазването й.
Историята на семейство Латам, собственици на Chateau Saint-Esteve, е внедрена в Корбиер и е свързана с много известни личности. Ерик Латам, настоящият собственик на Шато Сейнт-Естев, е пра-внук на Жорж-Даниел де Монфред (1856-1929), художник импресионист, довереник на известния Пол Гоген, и внук на признатия френски пътешественик и авантюрсит Хенри де Монфред (1879-1974), роден в Корбиер и познат заради пътешествията си по Червено море на борда на кораба “Алтаир“. На края на живота си Монфред описва пътешествията си в 75 книги, които са преведени на 12 езика, два от които руски и китайски. Силви и Ерик Латам стават собственици на Chateau Saint-Esteve през 1984 година. Те прекарват по-голяма част от живота си в Кот д’Ивоар работейки в бизнеса на кафе и какао, които като виното се основават на селекция на аромати.
Традициите на Saint-Esteve
Гроздето се бере главно на ръка, най-вече това от парцелите предназначени за високо-класовите вина. Гроздоберът започва през септември и продължава до средата на октомври. Всеки сорт се винифицира отделно. По този начин се запазят индивидуалните характеристики. Рандеманът е около 25-45 хл в зависимост от лозята.
Винарната на Chateau Saint-Esteve е построена преди повече от 150 години, избата се намира в главната част на имението с юго-западно изложение. Тя е модернизирана без промяна на главните й архитектурни характеристики за запазване на прохлада. Съставена е от резервоари със сравнително малък размер, за да се улесни подбирането на вино за отделните купажи, част от които ще престоява в дъбови бъчви. Реставрирана е по нова технология, която позволява контролиране на температурата при винификация.
Избата “приютява“ повече от 300 бъчви, в които виното довършва процеса си при контролирана температура. След купажирането и след 3 до 5 месеца допълнително престояване в съдове, за достигне максимално равновесие при дегустация, виното се бутилира.
По-голяма част от земите на Chateau Saint-Esteve са засадени с Каринян, Сира и Гренаш, а останалите сортове за купажиране и създаването на вино от класификация АОС са Мурведър и Синсо. Каберне Совиньон и Мерло се използват за сортови вина с класификация IGP. Червените сортове доминират цветната палитра. Все пак през последните години са засадени и бели сортови като Шардоне, Бял гренаш, Мускат, Марсан и Русан.