Дегустация: Богато и сложно вино, емблематично за Champagne Collet. То е с ярък, лимоненожълт цвят, с кристален вид. Танц от много фини, бързи и ободряващи мехурчета. Носът усеща първо флорално докосване от бели цветя и лалета. Нотки на лимоново тесто, лайм, зрели цитрусови плодове. Смес от плодови аромати: ябълка, круша, ананас, желе от дюли, фино подсилена с опушени нотки, анасон и щипка лавандулов мед. На небцето – кремообразно усещане, топящо се, гладко вино. Първо впечатление от цитруси, лайм. Нотки на сочен ананас, хрупкава ябълка, последвани от опушени нотки и морска сол. Меден финал.
Винификация:
Отлежаване: 4 години с утайки, преди дегоржиране във вековни варовикови изби. Дозаж: 8 g/l. Резервни вина: 20%. Винификация в дъбови бъчви 5%.
Тероар / Лозя:
Това кюве Брут Арт Деко е бленд от 20 основни Крю парцели в Шампан във: Vertus, Oger, Avize, Hautvillers, Villers-Marmery, Mailly-Champagne, Chouilly, Aÿ, Chigny-les-Roses, Avenay-Val-d’Or, Rilly-La-Montagne, Ville-Dommange. Шардонето, предимно от Vertus, допринася за свежест, тонус и цитрусови нотки. Премиер Крю на Villers-Marmery завършва бленда и допринася за минералното измерение на варовиковия тероар, заедно с опушени нотки. Пино Ноар внася богатство и сила благодарение на историческите Крю като Aÿ, Hautvillers и Avenay-Val-d’Or, смесени с Крю от Rilly-la-Montagne, носещи нежност и наслада. Мюние от Ville-dommange допълва бленда със закръгленост и гъвкавост.
Подходящи храни: Аперитив или в комбинация с бяло месо. Съчетава се идеално с гурме ястия като месо от гълъб, телешко карпачо или с риба като барбун.
Район: AOC Champagne, Premier Cru Aÿ
Температура на сервиране: 6-8°C
Алкохолно съдържание: 12,5%
Потенциал за отлежаване в бутилка: 8 -10 години, след дегоржиране
Броя в кашон: 1бр.
Цена за 1 бутилка.