Дегустация:
Много фини мехурчета се издигат, за да образуват деликатен, дълготраен пръстен от мус, “седнал” върху вино с блестящ златист оттенък. Носът е деликатен с фини цитрусови и препечени нотки, съпътстващи аромати на лешник. Чистота и жизненост в небцето, с приятно усещане за мазнина, създадена от мехурчетата. Небцето показва страхотна комплексност от аромати, смесица от препечени и бриош нотки, комбинирани със цитрусова свежест.
Винификация:
Нисък добив и изцяло ръчен гроздобер – 50 hl/ha.
Бавно пресоване. След това само най-висококачествената част от сока на всяко кюве ще се използва за бъдещата смес. След алкохолна ферментация различните сортове се дегустират и избират, съобразно техния финес, свежест и потенциал.
Отлежаване в бутилка върху утайката, за да се създаде най-добрата смес – 4 години, преди дегоржиране.
Допълнителната екстра брут дозировката ни дава вино с голяма чистота на аромата.
Dosage: 1.6 g/l, Extra-Brut
Продукция: 2600 бут.
Тероар / Лозя:
Гроздето, от което е създаден този Crémant, е предимно Шардоне и идва от различни парцели в рамките на 4-те апелационни тероара на Лиму. Тези парцели, избрани заради тяхната свежест притежават глинесто-варовикови почви, които ни дават оптимално качество на гроздето.
Подходящи храни: Този прекрасен Креман е подходящ както за аперитив, така и в комбинация с черупчести морски дарове, бели меса, хайвер, средно зряли сирена.
Район: AOP Crémant de Limoux
Температура на сервиране: 6-8°
Алкохолно съдържание: 12,5% vol
Потенциал за отлежаване в бутилка: 10+ години