Дегустация:
Слънчев тероар (с югозападно изложение) в община Морог, където скалната основа е само на няколко сантиметра под краката ни – там растат лозите на Ратие. Виното е с плътно тяло и ароматите на бели месести плодове, подчертани с няколко пиперливи нотки, се съчетават с уникалната минералност. Сортът грозде избледнява, за да изпъкне изразът на цялото богатство на този тероар. Богатство, което става все по-отличимо и по-голямо с всяка изминала година.
Винификация:
Директно пресоване на гроздето. Леко утаяване. Естествена (спонтанна) ферментация в резервоари от неръждаема стомана и дъбови бъчви (foudres, fûts), последвана от отлежаване с утайките.
Тероар / Лозя:
30-годишни лозя. Площ: 5 хектара. Гъстотата на засаждане е около 7500 лози на хектар. Основа от кимериджийски мергели и 50 см дълбочина на почвата. Югозападно изложение на парцелите.
Подходящи храни: Суши, морски дарове, аспержи със сос холандез, стриди, омар, скат с масло, пиле с къри, козе сирене от Лоара, Сен-Нектер
Район: Menetou-Salon, Loire / Менету-Салон, Лоара
Температура на сервиране: 10-11°C
Алкохолно съдържание: 13%
Потенциал за отлежаване в бутилка: 7-10 години
Броя в кашон: 6бр.
Цена за 1 бутилка.