Във време, когато съвременната енология триумфира, ние често сме склонни да забравяме, че страхотното вино се създава преди всичко в лозето: обработка на почвата, контролирани добиви, разпръскване, ръчно бране и уважение към биотопа.
„Ние се отказахме от всякакви технологични хитрости в избата, за да скъсаме с движението за стандартизация на вината и да запазим връзката, обединяваща всяка от нашите реколти с тероарa. В нашите изби не е позволено да се споменават думите : дрожди, ензимиране, термовинификация, обратна осмоза и други процеси, клонящи към стандартизирането на вината и производството на бездушни масови вина. Ние правим вина, истински вина без никакво суетене или скандален грим, без преструвки или измама!“
Скъпи приятели, това са Клер и Фред от легендарния Domaine de l’Ecu – визионери и истински пионери в света на виното, заразяващи, страстни и дръзки, неуморни и обичащи.
Domaine de l’Ecu се намира в Landreau, по-точно на няколко километра източно от Нант в Лоара. Имението е сертифицирано като органично от 1972 г., сертифицирано Demeter от 1998 г. и сертифицирано Biodyvin от 2014 г. To е пионерско имение във френското биологично земеделие. По-голяма част от вината на Domaine de l’Écu отлежават в амфори. Тази практика е в духа на естественото винопроизводство, което уважава както лозята, така и виното. Винифицирането в амфора изисква много работа, наблюдение и деликатна обработка, но Фред особено цени тази техника за чистотата на плодовете и изразеността на тероара, станали възможни благодарение на естествения произход на глината и неутралността на теракота. Термичната регулация и естествената циркулация на утайката спомагат за комплексността на вината. За него това е кулминацията на глобален подход, свързан с биодинамиката и космокултурата.
Фред е толкова фанатичен в избата, колкото и в лозята. Неговата страст и връзка с естествения свят ръководят всяко негово движение. Той присъства, наблюдателен и внимателен, винаги с цел да работи в тандем със силите на природата и никога срещу тях. Този ангажимент се усеща силно в наглед спокойното помещение с амфори, където Фред изследва обмена на енергия между съд и вино, за да я предаде на всички нас, които имаме удоволствието да се наслаждаваме на тези жизнени, живи, дълбоки и чисти вина.
Фред Нигер е истински визионер. Неговите безкрайни експерименти и сътрудничество с колеги vignerons ( Temps des Copains) са му спечелили място в най-приключенските и креативни кръгове в света на виното.
Щастливи сме, че сме в неговата орбита с неговите брилянтни вина. В La Cave du Moulin 🙂