Божоле или Божоле Нуво

Божоле Мулен а Вен

Знаете ли кога се празнува денят на Божоле Нуво? А каква е разликата между изключителните вина от 10-те Крю на Божоле и Божоле Нуво?

Божоле – произход и характеристики

Виното Божоле се произвежда в едноименния район Божоле в Източна Франция – на юг от Макон в Бургундия и на север от Лион.

Основният сорт грозде, който се отглежда, е Гаме Ноар. Той заема около 97% от територията на района, а глинесто-варовиковите и гранитни почви са изключително благоприятни за развитието му. Използва се за производството на вина с бляскав, жив червен цвят и с преобладаващи плодови аромати: черна череша, малина, дива ягода, къпина, а често флорални (божур, теменужка) и дори землисти. Вината произведени от Гаме са предимно червени, но се произвеждат и розета. В район Божоле е концентрирано над 70% от отглежданото в световен мащаб Гаме.

В северната част на района се отглежда и Шардоне. То е в доста по-малки количества – около 2% от територията. Използва се за направата на балансирани бели вина, които се отличават със своята свежест и финес.

Гаме Ноар

Вината, които се произвеждат в този район на Южна Бургундия са разделени в 3 категории: Божоле, Божоле Вилаж (Villages) и Божоле Кру (Crus).

Божоле (Beaujolais AOC)

Категорията Божоле обхваща най-голямата и южна територия от района. Лозята са разположени предимно на юг, върху богати, глинести почви. Това наименование е познато предимно с младите си червени вина. Тук регулацията на апелацията позволява отглеждане на Гаме и Шардоне, съответно производство на: Божоле Нуво и Божоле (от Гаме Ноар), както и бяло вино от сорта Шардоне.

Божоле Вилаж (Beaujolais Villages AOC)

Божоле Вилаж включва лозя в 38 села, разположени по едни от най-добрите хълмове в района. Почвите, върху които гроздето процъфтява тук, са гранитни, песъчливи или вулканично-седиментни. Произвеждат се червени вина и розета – както Божоле Вилаж Нуво, Божоле Вилаж и Розе Вилаж от Гаме, както и малки количества Шардоне.

Червеното вино Божоле Вилаж е с блед черешов цвят и лилави отблясъци. Усещат се нотки на горска ягода и малина, както и нотки на касис, а типичните флорални аромати му придават уникален чар. Това са отлични вина за леко похапване със студени меса. Не са подходящи за дълго отлежаване.

Червените вина от категории Божоле Нуво, Божоле и Бижоле Вилаж са подходящи за консумация докато са млади и свежи – до 1 година за Божоле Нуво и от 1 до 3 години за Божоле и Божоле Вилаж.

Божоле Франция

Божоле Крю (Beaujolais Crus)

Най-висококачествените вина, които не отстъпват на именитите си „събратя“ от Северна Бургундия, се произвеждат в района с категорията Божоле Крю. Този район обхваща 10 наименования за произход, съответстващи на 10 общини, разположени в северната част на район Божоле. С изключение на Краля на Божоле (Moulin-a-Vent) всички останали 9 района носят имената на селцата, около които се намират лозята. Тук се произвеждат единствено червени вина от Гаме, които имат голям потенциал за отлежаване. Не се произвеждат млади вина за бърза реализация. Производителите дори нямат задължение да отбелязват на етикетите си, че виното е от района на Beaujolais.

Задължението е само да присъства името на съответното Cru de Beaujolais – Cru Côte de Brouilly (Кот дьо Бруйи); Cru Brouilly (Бруйи); Cru Fleurie (Фльори); Cru Morgon (Морго); Cru Juliénas (Жулиена); Cru RÉGNIÉ (Рение); Cru CHIROUBLES (Ширубл); Cru CHÉNAS (Шена); Cru SAINT-AMOUR (Сент Амур); Cru Moulin-A-Vent (Мулен а Вен).

Мулен а Вен Божоле

Вината в тази категория се различават според тероара. Произвеждат се, както „нежни“ вина (Фльори) – гъвкаво и заоблено вино в небцето, с приятна свежест, лекота или дори ниска киселинност; така и „силни“ вина – плътни, енергични, много богати и с перфектно съчетание между мощ и баланс (Мулен-а-Вен).

Общото между тях е, че винопроизводството прилича по стил на това в Бургундия и сортът е винаги Гаме Ноар. Подбира се най-висококачественото грозде, което се винифицира подобно на най-добрите Бургундски вина – дълги ферментации, частично или изцяло възкисела мацерация, отлежава в големи дъбови бъчви за 12-24 месеца с разбъркване на утайките. Всички тези техники имат за цел внимателно да разкрият дълбоката сложност на виното, позволявайки пълно изразяване на гроздето и тероара.

Божоле изба

Какво е Божоле Нуво

Точно третия четвъртък на ноември всяка година в регион Божоле се ознаменува първото готово младо вино и започва продажбата на Божоле Нуво от новата реколта. Славата на това вино отдавна е преминала френските граници и този празник се споделя от много негови любители по целия свят. Фразата „Le Beaujolais Nouveau est arrivé!“ (от френски: „Новото Божоле пристигна!“), която се е превърнала в мото на празника, е широко известна.

Този празник е създаден по инициативата, идваща от регион Божоле Джордж Дюбоф, който го популяризира и интернационализира.

Характеристики

Божоле Нуво е младо червено френско вино с плодови аромати и ниско съдържание на танини. Произведено е от Гаме (или по-точно Gamay Noir à jus blanc – от френски: „Черно Гаме с бял сок“) под наименованията Божоле Нуво и Божоле Вилаж Нуво. Не може да отлежава и се консумира в рамките на година след бутилирането му – празнично младо вино!

Гаме Ноар лозя в Божоле

Винификацията му се извършва по метода на въглекиселата мацерация. Гроздовете се поставят цели в съдове за ферментация, където долните слоеве биват смачкани под тежестта на тези отгоре. Полученият сок започва да ферментира и насища съда с въглероден диоксид. Това довежда до ферментация в сърцевината на зърната и създава ярко оцветени вина с ниски нива на танин и интензивен плодов вкус.

Малко история

В район Божоле техниките за производство на млади вина започват да се развиват през XIXв. Официално, обаче, историята на Божоле Нуво започва на 11 март 1951 г. вследствие на еволюцията на разпоредбите за търговия с вино. На тази дата е публикуван указ, който задължава производителите да пускат в продажба вината от настоящата реколта не по-рано от 15 декември същата година.

След това решение лозарите от Божоле, които имат навика да пускат вината си преди тази дата, се организират във винарски съюз Божоле и поставят искания за по-ранна дата. В крайна сметка на 13 ноември 1951 г. е публикувана официална нота, която разрешава пускането на пазара на определени вина преди първоначално определената дата, при условие че на етикетите на бутилките е изписано „ново“(от френски: nouveau – нуво). Така се ражда Божоле Нуво.

Продадените количества се увеличават драстично от 60-те години на миналия век, достигайки около 50 млн. литра в средата на 80-те години, но никога не надхвърлят половината от общото производство на Божоле. Това се обяснява с техническите ограничения на производствения процес.

Божоле нуво

Насрочено за 15 ноември всяка година, пускането на пазара на Божоле Нуво създава затруднения с декларирането на бутилките, когато датата се пада през почивен ден. Ето защо от 1985 г. продажбата на младото Божоле стартира от третия четвъртък на месец ноември. Тази година – на 16 ноември 2023 г.

Всяка година пускането в продажба на Божоле Нуво е истинско събитие, празнувано както във Франция, така и в други държави по света. В САЩ това вино дори е известно под името „Виното на Деня на благодарността“. Излизането на новото Божоле предшества честването му само с една седмица и се съчетава добре с традиционните празнични ястия.

Световният успех на Божоле Нуво несъмнено е свързан с неговия празничен характер и достъпната му цена.

Разгледайте нашата селекция от изключителни вина, идващи от всички Крю на Божоле…..на специална цена за Вас до края на ноември:

69.00 лв.

Година на гроздобер: 2019 - Връщане към корените Бутилка: 750ml Сортово съдържание:100% Гаме (60 годишни лозя) Производител: Château de la Chaize

32.90 лв.

Година на гроздобер: 2020 - Връщане към корените Бутилка: 750ml Сортово съдържание: 100% Гаме (40 годишни лозя) Производител: Château de la Chaize

69.00 лв.

Година на гроздобер: 2019 - Връщане към корените Бутилка: 750ml Сортово съдържание:100% Гаме (90 годишни лозя) Производител: Château de la Chaize

32.90 лв.

Година на гроздобер: 2019 - Връщане към корените Бутилка: 750ml Сортово съдържание: 100% Гаме – 50 годишни лозя Производител: Château de la Chaize

75.00 лв.

Година на гроздобер: 2015 Бутилка: 750ml Сортово съдържание: 100% Гаме Производител: Domaine Labruyère

57.00 лв.

Година на гроздобер: 2018 Бутилка: 750ml Сортово съдържание: 100% Гаме Производител: Domaine Labruyère

85.00 лв.

Година на гроздобер: 2018 Бутилка: 750ml Сортово съдържание: 100% Гаме Производител: Domaine Labruyère

39.00 лв.

Година на гроздобер: 2019 Бутилка: 750ml Сортово съдържание: 100% Гаме Производител: Famille Vincent

39.00 лв.

Година на гроздобер: 2018 Бутилка: 750ml Сортово съдържание:100% Гаме Производител: Famille Vincent


La Cave du Moulin - Празнично работно време!
04.05 (събота) – от 10.00ч. до 16.00ч.
05.05 (неделя) и 06.05 (понеделник) – почивни дни
 
Онлайн магазин www.moulin.bg
Всички поръчки ще бъдат приемани и обработвани на: 01.05 (сряда), 02.05 (четвъртък) и след 07.05 (вторник).
Доставки ще се извършват на: 01.05 (само за град София), 02.05, 03.05 и след 08.05 (сряда).

Благодарим за Вашето разбиране!

От Екипа на Мулен ООД
close-link